Damjana Kolar

 |  Kultura

Tradicionalna prireditev na ulicah starega mestnega jedra

Donauwelenreiter

Donauwelenreiter

Od 28. do 30. avgusta bo na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane potekal 26. mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, na katerem se bo predstavilo več kot 250 izvajalcev iz 12-ih držav. Festival z raznovrstnim program vsako leto pritegne več kot 60.000 domačih in tujih obiskovalcev, zato je tudi odlična priložnost za predstavitev nove slovenske glasbene produkcije in mladih, še neuveljavljenih glasbenikov.Več>>

Po besedah direktorja Imago Sloveniae Janoša Kerna so "bili prisiljeni letošnji program zaradi pomanjkanja finančnih sredstev precej skrčiti. Rdeča nit festivala je drugačnost, različnost–Drugačna Slovenija. Skozi številne kulturne in spremljevalne dogodke bodo izpostavili različne identitete in nosilce le-teh znotraj skupnega življenjskega prostora. V ospredju bo glasbena umetnost nacionalnih manjšin, etničnih in verskih skupnosti ter drugačne glasbene prakse. Del programa bodo namenili tudi ljudem s posebnimi potrebami."

Festival bo odprla multikulturna predstava "Jaz sem ti/I am You," v kateri se prepleta glasba, pesem in ples Slovenije, Afrike, Južne in Severne Evrope, Južne in Severne Amerike, Azije ter Avstralije. V predstavi, ki temelji na zamisli o zbliževanju kultur vseh celin, bo nastopilo okoli šestdeset izvajalcev. Nastala je pod okriljem organizacije Unesco in njenega ustvarjalnega projekta Mednarodno desetletje zbliževanja kultur 2013-2022. Na festivalu se bodo predstavili tudi drugi zanimivi glasbeni izvajalci, kot so Global Culture Nasu (Japonska), Donauwelenreiter (Avstrija), mednarodna zasedba Balkan Jazz Kvartet, Jean P. Froehly and Friends (Nemčija) in Hangadok (Madžarska), od domačih izvajalcev pa velja izpostaviti Kapobando, Fake Orchestra, Istranbul in Slovenski tolkalni projekt STOP.

V pestro festivalsko dogajanje se bosta z neposrednim prenosom posebnega programa s prizorišč vključila 1. program Radia Slovenija in Program ARS. Poslušalci in obiskovalci bodo tako priče živemu nastajanju radijskih oddaj, ki se bodo tokrat iz studia preselile na ulice starega mestnega jedra. Posebna zanimivost festivala bo tudi odkritje pet metrov dolge in tri metre visoke skulpture drugačne Slovenke in drugačnega Slovenca na Novem trgu. Osrednji spremljevalni dogodek bo mednarodni multidisciplinarni simpozij "Glasba in drugačnost, ki bo po mnenju profesorja dr. Svaniborja Pettana "po eni strani kritično povzel povezave med glasbo in drugačnostjo/drugostjo v Sloveniji in po svetu v minulih desetletjih, po drugi pa napoveduje večplastnost pogledov iz vizur različnih strok, geografskih okolij, zgodovinskih obdobij ter individualnih dognanj udeležencev simpozija."