Denis Vičič

 |  Politika

Janša resnično noče, da bi bila Bratušek evropska komisarka

© Twitter

Janša ima časa na pretek. In brezplačen dostop do interneta. Brezplačna je tudi uporaba družabnega omrežja Twitter. Janša na tem omrežju ponavadi objavlja o sebi in sebi v prid. Tokrat je samega sebe presegel. Spravil se je na Alenko Bratušek, ki naj bi postala slovenska evropska komisarka. Janša si tega očitno ne želi. Več>>

Na Twitterju je omejitev samo ena. Vsaka objava ima lahko največ 140 znakov. Vključno s presledki. Število objav teh nekajznačnic je neomejeno.

Janez Janša, nekdanji premier in predsednik stranke SDS, Twitter rad in vešče uporablja. Strniti misel v nekaj črk in ločil ni enostavno. Včasih mu pomaga pomanjkljivo znanje jezika. Primer je bil, denimo, tale objava obsojenca:

»First, they trap a bear, tied him to a tree, then Yu dictator Tito shoot it. @MiroCerar won the SLO election in the same way.«

Spreglejmo, da bi bil tvit še krajši, če bi Janša pravilno, v sedanjiku oz. pretekliku zapisal glagola »to tie« in »to shoot«, in druge pomanjkljivosti objave …

@MiroCerar v zgornji objavi je uporabniško ime Mira Cerarja na Twitterju. Janšev je @JJansaSDS. Ko je Janša v objavi omenil Cerarja, tako, da je njegovo uporabniško ime umestil v objavo, je naredil dvoje: sporočil je, na koga natančno se objava nanaša, hkrati pa je Cerarju dal vedeti, da ga je v objavi omenil. Vsakič ko je uporabnik Twitterja omenjen v objavi, ga omrežje o tem obvesti.

Uporabniško ime Alenke Bratušek je @ABratusek. In Janša je tvit, v katerem je omenjena, v zadnjih dveh urah objavil kar 38-krat. Vsebina je skoraj vedno ista: »For @ABratusek, a candidat for @EU_Commission, Europe is a gang of thieves!« Drugi tvit pa se glasi: »A large part of the @EUparliament will not vote for new @EU_Commission if @ABratusek is a nominee!«. Janša pri vsaki vnovični objavi dodaja druge naslovnike, tako da dodaja njihova uporabniška imena.

V prvem tvitu je na to, da Alenka Bratušek meni, da je EU banda lopovov, vseeno pa si v evropski komisiji želi zaposlitve, opozoril novega predsednika evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja – zapisu »For @ABratusek, a candidat for @EU_Commission, Europe is a gang of thieves!« je dodal njegovo uporabniško ime @JunckerEU. Nato so sledili še drugi vidnejši evropski politiki: Antonio Tajani, Olli Rehn, Franco Frattini, Francois Hollande; in mediji (BBC, EurActiv, Spiegel, …).

Vse opozarja na domnevno dvoličnost Alenke Bratušek. Širi trač, da bi Bratušek položaja ne dobila. Očita ji, da se je 27. aprila 2013, na dan, ko obeležujemo upor proti okupatorju, udeležila koncerta tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič in drugih nastopajočih v dvorani Stožice. Tam je duo Bakalina izvedel tudi pesem Banda kravatarska, v kateri pevec Jani Kutin med drugi pravi: »Sami smo si krivi, ka smo silli v Evropa, četud smo vedli, da ta banda krade an pa ropa.«

Alenka Bratušek je bila samo v občinstvu. Lahko se z besedilom pesmi strinja. Zagotovo pa ni njeno delo, kot ji to poskuša pripisati Janša. Pesem Banda kravatarska namreč naslavlja tudi njo.

Vseh 38 Janševih tvitov lahko vidite tukaj>>

Alenka Bratušek bo sicer v torek na pogovoru pri Junckerju. Ni še povsem jasno, ali bo tudi edina od treh slovenskih kandidatov za evropskega komisarja povabljena na razgovor k Luksemburžanu. Kaže pa, da bi kljub pozivom Janše lahko postala komisarka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.