Damjana Kolar

 |  Kultura

Svetlobni objekti in instalacije v javnem in galerijskem prostoru

Natalija R. Črnčec in Nina Šulin: Sobežnosti

Natalija R. Črnčec in Nina Šulin: Sobežnosti

8. mednarodni festival Svetlobna gverila, ki bo potekal od 8. septembra do 10. oktobra, je namenjen predstavljanju najrazličnejših umetniških projektov, katerih osnovni gradnik je element svetlobe. Tema letošnjega festivala je Svetla prihodnost, saj se v teh negotovih časih mnogi ozirajo za tistim, kar nam bo prinesel jutrišnji dan: vizije prihodnosti so zaznamovane z utopičnimi kot tudi docela pogubnimi scenariji. Tehnološka evforija, okronana z ideologijo nenehne rasti in napredka, ki je zaznamovala minulo stoletje, se v aktualnem umika vse globljemu zavedanju o posledicah, ki jih je razvoj prinesel družbi in okolju.Več>>

Po besedah organizatorjev "festival seveda ne more ponuditi dokončnih odgovorov na izzive prihodnosti, kljub temu pa so mednarodno obarvani program zasnovali s tistimi projekti, ki na kritičen ali pač satiričen način izpostavljajo in prevprašujejo različne vizije časa, ki šele prihaja. Razstavni projekti vabijo h kritičnemu premišljanju o prihodnosti, katere 'svetlost' se nemara izkaže zgolj za ironičen podton, namenjen dobronamernemu sejanju dvoma." Letos so v središču pozornosti projekti, ki so jih zasnovali domači in tuji umetniki različnih generacij in poetik ter se lotevajo vprašanj ekologije in prostora, razmerja med javnim in zasebnim, tehnološkega napredka in energije, urbane, naravne in umetno zasnovane krajine.

Otvoritev festivala bo v Galeriji Vžigalica, kjer ambient soustvarjajo tri postavitve: Sence prihodnosti Maxa Sudhuesa, Svetla nova prihodnost Mirka Malleja in mednarodnega kolektiva A. A. I. ter Sobežnosti tandema Natalija R. Črnčec in Nina Šulin. V Križevniški cerkvi bo na ogled zvočno-svetlobna instalacija Marka Batiste Elektronska cerkev, na Trgu francoske revolucije kiparska instalacija in ulični performansi Zorana Srdića Janežiča in Jane Putrle Srdić Straniščna šepetanja, na vrtu Festivala Ljubljana se predstavljata Maro Avrabou & Dimitri Xenakis z instalacijo Angeli varuhi.

Ob 100. obletnici rojstva enega najbolj pomembnih pionirjev animacije Normana McLarena bo v Slovenski kinoteki potekala retrospektiva njegovih filmov, v PTL bo na ogled Ples magnetne balerine v izvedbi Andree Miltnerove, Martin Bricelj Baraga bo predstavil interaktivni spomenik Moonolith, švicarska umetnica Sophie Guyot instalacijo Svetlobni dom, ki tematizira vprašanje človeških bivališč v prihodnosti.