Damjana Kolar

 |  Kultura

V novo sezono z Zlatimi čeveljčki

© Sebastian Cavazza

Novo sezono v Mestnem gledališču ljubljanskem bo danes, 11. septembra ob 20.00 odprla premiera drame Dominika Smoleta Zlata čeveljčka (1982) v režiji beograjske režiserke Anje Suša, ki izredno natančno in duhovito razgrne notranji sistem totalitaristične miselnosti in ob tem trči v najbolj avtonomno in obenem najbolj nihilistično dejanje posameznika–samomor.  Drama je bila krstno uprizorjena leta 1983 v SNG Drama Ljubljana v režiji Mileta Koruna, leta 1995 pa jo je na oder PG Kranj postavil režiser Matjaž Zupančič. Več>>

Dominik Smole velja za enega najpomembnejših slovenskih dramatikov 20. stoletja. V Zlatih čeveljčkih, eni njegovih poslednjih iger, se spretno poigrava s kafkovskimi dimenzijami sodišča, ki jih preplete s temeljnimi vprašanji človekove eksistence. Samomorilec, ki je (bil) po poklicu igralec, se znajde pred sodiščem, ki naj presodi, ali mu je dovoljeno zares umreti, ali pa se bo vrnil v življenje kot neuspešen v smrti. Sodišče, kjer ni zapisnika, odloča o vprašanju življenja in smrti nekoga, ki si je sodil že sam. Nihče ne vpraša, kaj ga je gnalo v smrt, nihče se ne ukvarja s samim dejanjem, pomembnejše je, kje je samomorilec dobil vrvico za obešanje. Jo je res ukradel, kot trdi oškodovanka? 

"Zdi se, da je dramolet zagaten ravno zato, ker je razpadel temeljni družbeni dogovor. Vsi družbeni dogovori, razen dogovora o postopkih na sodišču in o razdelitvi vlog. Kot na sodišču, kjer se resnica rojeva med tremi glavnimi akterji, tožilstvom, obrambo in sodnikom, je očitno tudi resnica Zlatih čeveljčkov rašomonska, mnogoobrazna, odvisno od gledišča, vsak ima svojo resnico in tudi za to ve, da ni ne končna in ne popolna," je v gledališkem listu zapisal Matej Bogataj.

V predstavi nastopajo Boris Ostan, Milan Štefe, Primož Pirnat, Jernej Gašperin, Anja Drnovšek, Jaka Lah, Karin Komljanec in Gregor Prah. Dramaturginja predstave je Petra Pogorevc, scenografka Zorana Petrov, kostumografka Barbara Stupica, avtor glasbe pa je Laren Polič Zdravič.