Wolfgang Leonhard

Odhod pomembnega pričevalca neke dobe

Wolfgang Leonhard leta 1975

Wolfgang Leonhard leta 1975
© Profimedia

Wolfgang Leonhard, rojen 16. aprila 1921, je bil v letih 1945–1949 pomemben mlad funkcionar Komunistične partije v sovjetski okupacijski coni, leta 1949 pa je prek Prage emigriral v Jugoslavijo in nekaj časa delal na Radiu Beograd. Leta 1950 je odšel v Zvezno republiko Nemčijo in bil eden od ustanoviteljev Neodvisne delavske stranke Nemčije. Ta je bila kritična do sovjetskega sistema in se je zavzemala za neblokovsko politiko. Do konca leta 1952 je od Komunistične partije Jugoslavije dobivala tudi finančno pomoč. Za proces destalinizacije v Jugoslaviji je bila pomembna njegova knjiga Videz in resnica o Sovjetski zvezi, ki je izšla tako v srbohrvaškem kot v slovenskem prevodu. Avtor je v njej razkrival tudi sovjetsko zakonodajo, ki je delavce drastično kaznovala tudi za najmanjše zamude ali pa neizpolnjevanje norme. Pozneje je zaslovel zlasti s knjigo Revolucija odpušča svoje otroke (1955), ki je doživela veliko izdaj in so jo prevedli v številne jezike. V njej je pričevanje o času med letoma 1935 in 1949. Leonhard se je izoblikoval v poglobljenega raziskovalca in je od leta 1966 do leta 1987 vsak poletni semester predaval na univerzi Yale.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.