Denis Vičič

 |  Politika

ZDA v novo vojno proti terorizmu

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da ne bo okleval pri uporabi vojaške sile nad teroristi Islamske države. Teroristična skupina, prepoznavna po obglavljanju nasprotnikov in novinarjev, po njegovih besedah ogroža tudi Američane. Nadnje bo zato Obama poslal bombnike. Na terenu bodo Američani podprli sirsko opozicijo, ki se z Islamsko državo že spopada, lastnih pehot v boj ne bodo poslali. Več>>

Kot poroča BBC, Obama meni, da za posredovanje nad Islamsko državo ne potrebuje odobritve kongresa. Dejal je, da bo naredil vse, da bi skupino, ki si je pridobila nadzor nad območji v Siriji in Iraku, uničil.

Pri tem naj bi Američani imeli podporo velike koalicije bližnjevzhodnih držav. Zunanji minister John Kerry trenutno pri voditeljih teh držav že išče podporo.

Načrt Obame je tudi prekiniti financiranje teroristične organizacije, da bi tako preprečili novačenje novih podpornikov.

Obama je sicer poudaril, da ameriških vojakov ne bo pošiljal v boj na teren, ampak bodo namesto tega raje podprli iraško vojsko in opozicijske bojevnike v Siriji.

S sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom ne bo sodeloval. Sirski zunanji minister je napovedal, da bi morebitno bombardiranje sirskega ozemlja vzeli kot napad na suverenost.

Kot je poročal Washington Post, vse več Američanov podpira bombardiranje ciljev Islamske države v Siriji in Iraku. To je časnik ugotovil v javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravil skupaj s televizijsko mrežo ABC News. Morda tudi zaradi usmrtitev dveh ameriških novinarjev, Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa, je podpora vojaškemu posredovanju ZDA na ozemlju Iraka zrasla na 71 odstotkov. Posredovanje ZDA v Siriji podpira 65 odstotkov anketiranih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.