Damjana Kolar

 |  Kultura

Ljubljana v znamenju lutk

Krabat

Krabat
© Urška Boljkovac

12. mednarodni lutkovni festival Lutke 2014, ki ga bienalno pripravlja Lutkovno gledališče Ljubljana, bo med 12. in 16. septembrom na različnih lokacijah ponudil 27 predstav, ki se gibljejo na presečišču lutkovnega gledališča, gledališča objekta, senc, plesa, performansa. Predstave združujejo tradicionalna lutkovna znanja in drzna raziskovanja, ki jih omogoča razvoj sodobnih tehnologij in novih materialov, preizprašujejo preverjene lutkovne prakse ter potrjujejo neskončne in neslutene možnosti lutkovnega izraza.Več>>

Po besedah umetniške vodje festivala Ajde Rooss "ima lutka močno željo-živeti! S slikarskega platna se prelije v samosvojo odrsko stvaritev, drugič se zgolj kot tiha senca zariše nekje v prostoru. Lahko je skrivnostna, erotična in intimna, lahko se glasno kričeča osvobaja spon družbene zastrupljenosti. Lutko usmerja računalniška ali video animacija, zmore pa spregovoriti tudi ob pomoči naprednih zvočnih sredstev. Lahko je zgolj kocka, minimalistično abstraktna, ki ponuja domišljijsko filozofsko poglobitev, pa tudi svetlobno telo, ki v tišini zapleše balet."

Ena takšnih predstav bo Luftballett II Vlada G. Repnika, v kateri bodo v vlogi lutk nastopila svetlobna telesa oziroma računalniško vodene luči. Poleg predstave brez igralca velja izpostaviti še predstavo G. Karmen ruskega gledališča Akhe, kjer lutka prevzame vlogo besede oziroma je animacija predmeta zamenjana z animacijo besede. Med predstavami s klasično lutko bo na ogled Miza britanske skupine Blind Summit, ki je nekakšna mešanica stand-up komedije, beckettovske predstave in eksistencialne disertacije o lutkarstvu. V predstavi je uporabljena japonska metoda bunraku, kjer trije animatorji usmerjajo eno lutko.

Festival bo odprl svoja vrata s premiero glasbeno-lutkovne predstave Krabat, nemškega mladinskega pisatelja Otfrieda Preußlerja, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Umetniškega društva Konj, Ulrike Quade Company in Oorkaan iz Nizozemske. S tem fantazijskim romanom je avtor že pred dobrimi štirimi desetletji mlade bralce seznanil z motivi črne magije, čarovništva in višjih sil, ki danes veljajo za najbolj priljubljen mladinski literarni žanr.V okviru festivala bo potekala mojstrska delavnica Za platnom, enega največjih mojstrov gledališča senc Fabrizia Montecchija, v Kinodvoru bodo predvajali lutkovni film Peter in volk ter španski animirani film za odrasle Apostol, na ogled pa bo tudi več razstav.