Damjana Kolar

 |  Kultura

BIO 50. 3, 2, 1...TEST

BIO 1, 1964

BIO 1, 1964
© Janez Kališnik

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo 18. septembra ob 20.00 s podelitvijo nagrad odprli jubilejni BIO 50, 24. bienale oblikovanja, ki ga je zasnoval belgijski kritik in kustos Jan Boelen. "Gre za kompleksen transformativni dogodek, katerega namen je krepitev lokalnih in mednarodnih oblikovalskih mrež, iskanje alternativ že uveljavljenim sistemom s pomočjo oblikovanja ter ustvarjanje osnove za nastanek vzdržljivih struktur, ki se lahko razvijajo tudi po zaključku bienala." Več>>

BIO, ki je bil ustanovljen leta 1964 kot prvi bienale industrijskega oblikovanja v Evropi, se ob svoji 50. obletnici, podaja na pot drzne preobrazbe iz tradicionalne razstave predmetov industrijskega oblikovanja v šestmesečni proces sodelovanja. Namen BIO 50 je krepitev lokalnih in mednarodnih oblikovalskih omrežij, iskanje alternativ za že uveljavljene sisteme s pomočjo oblikovanja ter ustvarjanje osnov za prožne strukture, ki se bodo lahko razvijale naprej tudi po zaključku bienala.

S svojim eksperimentalnim pristopom in ambiciozno zastavljenimi cilji je BIO 50 postal študija možnih prihodnosti oblikovanja in oblikovalskih dogodkov v sodobnem svetu. "Če se je Bienale industrijskega oblikovanja pričel in se petdeset let odvijal kot kritika trivialnega z izjemnim, je BIO 50 prav nasprotno. Je kritika izjemnega, elitnega, s trivialnim, z realnostjo. Obenem pa je poskus najti izjemno znotraj vsakdanjega," je zapisal direktor MAO Matevž Čelik.

Glavna razstava bienala v MAO in Moderni galeriji bo predstavila rezultate velikopoteznega šestmesečnega delovnega procesa več kot 120 oblikovalcev, različnih strokovnjakov, institucij in podjetij, ki so se ukvarjali s temami iz vsakdanjega življenja: Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda–javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistem mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje in Oblikovanje življenja. V Galeriji Jakopič bo na ogled retrospektivna razstava Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi petdeset let, ki črpa iz bogate zbirke nagrajenih del na bienalih in dokumentacije, pripravljajo pa tudi pester spremljevalni program dogodkov pod naslovom BIO: ZDAJ.