Klemen Košak

19. 9. 2014  |  Mladina 38  |  Družba

Zagata s slačipuncami

O delovnem mestu plesalk ob drogu

Šestega avgusta je zavod za zaposlovanje objavil oglas, da podjetje HMZ, gradbeništvo, d. o. o., išče štiri plesalke/hostese v nočnem klubu. Od njih pričakujejo, da imajo osnovnošolsko izobrazbo, šest mesecev delovnih izkušenj, osnovno znanje angleščine. Za osemsto evrov bruto na mesec bi eno leto opravljale delo, ki obsega »prevzemanje vloge plesne partnerke, pozdravljanje strank ob prihodu v nočni klub in skrb za dobro zabavo, ples ob drogu in trebušni ples«.

Najprej so se iz oglasa pošalili na Radiu 1, 5. septembra pa je Zveza svobodnih sindikatov opozorila, da »gradbeno podjetje prek zavoda za zaposlovanje išče spremljevalke«. Informacija je prišla do društva Ključ, ki se bori proti trgovini z belim blagom, do policije in delovne inšpekcije.

Tiskovna predstavnica zavoda za zaposlovanje Petra Maurer pojasnjuje, da zavod »mora objaviti vsako prosto delovno mesto, če je taka želja delodajalca«. Zavod lahko zavrne oglas, če zazna kršenje delovne zakonodaje in v še nekaterih spornih okoliščinah, ne pa, če ima delodajalec blokiran račun, kot ga ima HMZ. Vseeno so 8. septembra z zavoda poklicali Alema Damjanovića, ki v imenu podjetja HMZ išče plesalke/hostese, in mu povedali, da bodo oglas umaknili. »Menimo, da podjetje ni registrirano za dejavnost, v kateri želi oglaševati delovno mesto,« je pojasnila Petra Maurer.

Damjanović ni vedel, da ima zavod možnost zavrniti oglas, zato naj bi HMZ za dejavnost gostinstva registriral ta teden. Dejavnosti še ne opravlja, prostor že ima najet. Njegov »striptiz klub« bo deloval v kranjskem lokalu Million Club, ki je trenutno zaprt. A ponovno se bo odprl le, če bo Damjanović našel plesalke.

»Zaradi varovanja iskalcev zaposlitve zavod ne posreduje kandidatov za potrebe, kot so plesalke/hostese,« pravi Petra Maurer. »To velja za vse tovrstne primere, tudi kadar je podjetje ustrezno registrirano in ni podatkov o morebitnih kršitvah. Gre za dolgoletno prakso, za katero kot javna institucija stojimo v primerih, ko ni podlage, da delodajalcu zavrnemo javno objavo prostega delovnega mesta.«

Na zavodu niso pojasnili, zakaj so oblikovali takšno prakso, vendar je ta razumljiva. Delo plesalke ob drogu oziroma slačipunce je tvegano, saj se je pogosto potrdilo, da je povezano z napeljevanjem na prostitucijo in s trgovino z ljudmi. »Poznamo primere, ko so dekleta podpisala pogodbe s takimi določili, pozneje pa izvedela, da to po pričakovanju delodajalcev pomeni tudi spolne odnose s strankami,« opozarja vodja društva Ključ Katjuša Popovič, ki poudarja, da podjetja HMZ ne pozna, zato ga ne more presojati.

Damjanović ve, da nočni klubi s plesalkami ob drogu pogosto ponujajo prostitucijo, a trdi, da sam nima nikakršnih spornih namenov. »Nič me ne moti, če me obišče inšpektor. Ga bom vsaj lahko vprašal, kaj sem storil narobe.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.