Damjana Kolar

 |  Kultura

Dvajset let raziskovanja računalniške umetnosti

Nonotak

Nonotak

V Mariboru bo od 25. do 27. septembra potekal Mednarodni festival računalniške umetnosti MFRU 2.014, ki zaokroža dvajset let raziskovanja svetlih, a tudi temnih plati računalniške umetnosti, ki še nikdar v zgodovini ni bila tako priročna, istočasno in morda prav zaradi tega pa tudi vedno bolj kompleksna. "Med leti 1994 in 2014 se je v računalniški tehnologiji in posledično v umetnosti zgodil ogromen napredek. Vzpostavilo se je docela novo področje - intermedijska umetnost. Računalniški razvoj in posledično pojav svetovnega spleta verzije 2.0 aktivno spreminja globalno družbo ter omogoča uporabo novih medijev in sredstev kreativnega izražanja tudi v umetnosti." Več>>

Festival, ki ga je leta 1994 ustanovil Jože Slaček, ima pri nas že bogato tradicijo, saj velja za eno od osrednjih institucij računalniške umetnosti, ki s svojo stalno dejavnostjo skrbi za njeno prepoznavnost in razvoj. Od svojih začetkov je v Sloveniji in širši regiji opravil pionirsko delo pri predstavljanju teorije in prakse računalniške umetnosti ter novih medijev. Obravnaval je raznovrstne teme, kot so potenciali medijskih podob, računalnik in življenje, medijska umetnost, tehnološki napredek, računalniške igre ter gostil številne ugledne goste. 

Na letošnjem festivalu bodo med drugim nastopili: Miha Kralj (pionir sintetizatorjev zvoka ter elektronske glasbe v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji, avtor Andromede, Odiseje in Električnih sanj), Nonotak (francoski avdio-vizualni dvojec) in Primož Oberžan (svojevrsten glasbeni mehanik). Na delavnicah boste lahko spoznali 3D tiskanje in plesne robote, v Planetariju doživeli drugo dimenzijo, Gaming Lounge bo poskrbel za sprostitveno-igralni del festivala, obetajo pa se tudi pa se tudi večmedijska "in situ" predstava Hodi mesto, razstave in predavanja.

Intermedijske nastope, razstave in delavnice bo 24. septembra teoretsko nadgradil spremljevalni dogodek v obliki simpozija v Umetnostni galeriji Maribor, ki bo namenjen razpravi o "temnih in svetlih plateh" festivala ter dimenzijah in novih smernicah razvoja v prihodnosti. Na simpoziju bodo sodelovali vidnejši predstavniki teorije s področja intermedijskih umetnosti, med njimi filozof in publicist dr. Janez Strehovec, filozofinja dr. Maja Murnik ter kuratorji, selektorji in organizatorji preteklih festivalov.