Damjana Kolar

 |  Kultura

Wedekindova Lulu na odru mariborske Drame

© Damjan Švarc

Novo sezono bodo v Drami SNG Maribor 26. septembra ob 20.00 odprli s premiero monstruozne tragedije Lulu, nemškega dramatika Franka Wedekinda (1864-1918). Kultno dramo, ki še danes, sto dvajset let po svojem nastanku, z obravnavo seksualnosti in nasilja razvnema občinstvo ter razkriva vso bedo človeka in temne strani njegovega bivanja, je režiral Diego de Brea.V naslovni vlogi bo nastopila Nika Rozman, nova članica igralskega ansambla. Več>>

Frank Wedekind je s Pandorino skrinjico iz leta 1894 osvobodil (malo)meščanske duhove, ki so dolgo čakali na pobeg iz temačnih prostranstev človeške (pod)zavesti. V času, ko so bile dame zapete od nog do glave, je na odru slačil igralke, jih postavljal v erotične prizore in ekstatične spolne izbruhe ter si dovoljeval govoriti o istospolnih odnosih in prikazovati prostitutke, nasilje, uporabo drog. Njegova dela, ki so bila označena kot obscena in pornografska, so bila uprizorjena samo v cenzuriranih različicah. Metadrama Pandorina skrinjica, po kateri je nastala tokratna uprizoritev, je svoj odrski krst doživela šele leta 1988.

"Lulu navdušuje s svojo prvinskostjo, vitalnostjo, nezajezljivo erotično privlačnostjo, naravno inteligenco in skrivnostnostjo. Pooseblja divjo naravo v vsej lepoti in grozoti. Nihče je ne more posedovati, vsakemu, še tako vestnemu nadzorniku, se izmuzne in tudi najbolj brutalnemu dreserju se ne pusti podrediti. Njena enigmatičnost je v tem, da zna nositi podobe, ki jih nanjo projicirajo drugi. Dodeljenih vlog ne živi, pač pa jih igra in se z njimi poigrava. Lahko je Ellie, Eva, Mignon ali Katja, a pod vsemi maskami ostaja predvsem ona sama–Lulu. Nosilka nebes in pekla, erosa in tanatosa."

V predstavi bodo poleg Nike Rozman nastopili še Peter Boštjančič, Vladimir Vlaškalić, Jurij Drevenšek, Davor Herga, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Ivica Knez ter gosta Aleš Valič in Tadej Pišek. Dramo je prevedla Erika Vouk, prolog Tina Mahkota. Za dramaturgijo je poskrbela Maja Borin, idejno zasnovo scenografije in oblikovanje svetlobe podpisuje Diego de Brea, kostumografka pa je Simona Toš.