Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

26. 9. 2014  |  Mladina 39  |  Pamflet

Moralni teolog na Potemkinovih gredicah

Prilika o kariernem pohodu para Bratovšek-Janković

»Slovenija je mlada država, je država, ki nima dolge birokratske tradicije. V svojem desetletnem obdobju je morala postoriti marsikaj. Veliko je že bilo postorjenega, kar nekaj pa bo potrebno še postoriti.«

Je to osnovnošolski spis iz sedmega razreda? Kakšno oceno je dobil učenec, ki je v enem prostem in v enem zloženem stavku trikrat uporabil isti glagol? Da ne bomo ugibali o oceni, se vprašajmo, kaj bo na takšni intelektualni podlagi dosegel človek, ko odraste?

Odgovor je nazoren. Avtor uvodnega citata ni osnovnošolec, to so namreč misli, ki jih prepoznala FDV za vredne naziva magistra znanosti. Zapisal pa jih je nihče drug kot gospa Alenka Bratušek, pretendentka za položaj evropske komisarke!?????????????????????????

Fenomen AB je šokanten, medijem zmanjkuje besed, en dan se je izkazalo, da je lovka na komisarsko mesto poskušala iz fonda poslanske skupine dobiti poplačilo za šnelkurz angleščine, medtem ko je cela država obnemela nad njenim lahkotnim izigravanjem procedure KPK, ko dotična pač ne dvigne priporočene pošte. A še bolj bodeč je vtis nemoči – gospe Bratušek na njenem zvijačnem pohodu ne more ustaviti nihče. Slovenija je postala njen talec. Toda, od kod njena moč? Bi bilo lahko drugače?

Preprosto, ko bi predsednik vlade jasno napovedal, da jo bo vlada takoj odpoklicala in postavila novega kompetentnega kandidata, potem bi njene skrivalnice izgubile ves smisel. A kaj se mota ta hip po premierevi glavi? V intervjuju za nacionalni radio je izpovedal svojo željo, »da si želi, da se ne bi izkazalo, da je Slovenija naredila kakšno sramotno, neetično dejanje.« Pri vseh Zevsovih strelicah! Od kdaj velja, da če je izvršila sramotno in neetično dejanje AB, to pomeni, da je to storila tudi Slovenija?

Pogledi premiera Mira Cerarja, moralnega teologa, kot ga je duhovito označil poslanec Franc Trček, so žaljenje Slovenije! Zakaj je Slovenija neetična, če je početje ex-predsednice neetično?

Sicer pa poglejmo kolektivno dvoličnost. Ko je KPK pred poldrugim letom razglasila Janeza Janšo in Zorana Jankoviča za koruptivna, jima ni poprej poslala v odgovor svojega poročila. Šef KPK Goran Klemenčič je svoje poročilo preprosto razglasil urbi er orbi. Ni bilo dvoma, premier mora oditi. Danes je drugače, poročilo protikorupcijske komisije ni verodostojno, dokler ne dobi in presodi ugovora obravnavane.

KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca je očitno sprejela sklep, da je bila praksa KPK pod Klemenčičem protiustavna, isti Klemenčič pa je zdaj povzdignjen v pravosodnega ministra. In kakšna je moralna prenova slovenske vlade pod vodstvom Mira Cerarja? Leta 2013 je zaradi poročila KPK padel premier Janša, slabi dve leti kasneje pa Cerar in njegovi zaradi interesov Slovenije pravijo, da ne bodo umaknili komisarske kandidature Bratovškove.

Sicer pa med ljudstvom najdemo marsikoga, ki s cmokom v grlu pravi o AB vse najslabše, toda njeno komisarstvo da je dobro za državo.

A sedaj preprosti test: za katero dobrobit deluje gospa AB? Pred nekaj meseci je ustanovila stranko Zavezništvo Alenke Bratušek, potem marljivo iskala kandidate za parlamentarne volitve in z vsem srcem promovirala ZaAB. Tokrat za lokalne volitve nima časa, saj se uči angleščine. Po celi državi so našli le 7 županskih kandidatov, medtem ko v prestolnici nimajo nikogar. Še več, v Ljubljani za svetniška mesta v mestnem svetu kandidira 18 strank in list. Pridno so poiskale in predložile obsežne kandidatske liste celo grupacije, kot so Naprej Slovenija, Zelena alternativa in Zeleni. Manjka pa parlamentarna stranka ZaAB, ki na volitvah v glavnem mestu sploh ne sodeluje. Predsednici, ki ji ni mar niti za lastno stranko, katera ji je omogočila karierno preživetje, naj bi bilo prvo delovno vodilo korist in prosperiteta Slovenije?????????

Vendar pa ima podob en pišmeuhovski odnos do lokalnih volitev tudi največja stranka SMC. Medtem ko se druge parlamentarne stranke na veliko angažirajo, pa Miro Cerar pravi, da niso imeli časa in energije za volilno kampanjo. Cerarju je tako povsem vseeno, če jih v glavnem mestu potolče Lista Zorana Jankovića!??

Stranka etičnih vrednot je sicer že spremenila svoj besednjak. Njen primus še naprej lahkotno izreka sodbe o gestah opozicijske SDS z besedami: to ne obravnavam, to je etično sporno, to je neprimerno, a v primeru svojega člana Jureta Lebana ni sposoben izstreliti hitrega odgovora. Ne le on, ves strankarski vrh bo razsojal slab teden, preden ob izrekel mnenje. Ali je človek, ki se je predstavljal kot magister znanosti in bil za to nagrajen s službo in z višjo plačo, prevarantski koristoljubnež ali ne?

Medtem ko Cerarjevi zaprti v konklave tuhtajo, kaj je etika, kadar so vpleteni njihovi, pa se v Ljubljani dogaja predvolilna farsa. Župan Janković že v takšni naglici odpira nove šolske prizidke, obnovljena strelišča, mostove in pločnike, da mu je dan prekratek. Zadnjič je odprl prostore vrtca in že naslednji trenutek odbrzel, da bi nagovoril zbrane ob obnovljenih šolskih zidovih. Kot krono stvarstva pa je podaril mestu na novo tlakovan Trg republike. In zdaj pozor - višek perverzije je napoved, da je pešcem in kolesarjem podaril osrednji trg. Ob tem pa misel lokalnega urbanista, kako novi park lepo simbolizira zgodovino nekdanjega uršulinskega samostana - velike kamnite plošče simbolizirajo gredice, majhne pa potke med njimi! Zoran Janković je tako za tri milijone evrov meščanom ponudil predstavo bukoličnih mestnih vrtov. Največja denarna investicija mesta so Potemkinovi vrtički!

Volitve bodo test za zdravo pamet. Damjan Damjanović, Nataša Sukič, Irena Kuntarič Hribar, Miha Jazbinšek in celo Aleš Avbreht so s svojimi idejami o mestni politiki prvorazredni kandidati racia.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.