Jure Trampuš

28. 9. 2014  |  Mladina 39  |  Politika

Direktor boš. Mi bomo pa kadrovali.

Kako sta se desnica in direktor RTV Slovenija povezala in izkoristila medvladje

Marko Filli, znova generalni direktor RTV Slovenija

Marko Filli, znova generalni direktor RTV Slovenija
© Borut Peterlin

Danes ni več nobenega dvoma: četudi bo Nataši Pirc Musar, nekdanji pooblaščenki za dostop do informacij javnega značaja, ki bi morala aprila prevzeti vodenje zavoda RTV Slovenija, torej postati njegova generalna direktorica, na sodišču uspelo dokazati, da so jo izigrali, si lahko obeta le še odškodnino. Generalni direktor zavoda Marko Filli je začel nov mandat.

A Filli bo zdaj moral poplačati dolg in vrniti uslugo. Generalni direktor je postal tako, da se je povezal s politiko. To zanj ni nič novega: član vodstva RTV Slovenija je postal na podlagi spornega zakona o RTV Slovenija, ki ga je zavodu mimo strokovne javnosti določila prva Janševa vlada. Takratni minister za kulturo Vasko Simoniti ni skrival, da ima vlada en sam namen: politično prevzeti javno RTV. Od direktorovanja Jožeta Možine in njegovih politkomisarjev se TV Slovenija do danes ni več pobrala.

Pahorjevi vladi novega zakona o RTV Slovenija ni uspelo uveljaviti, padel je na referendumu, kot začasni kompromis pa je bil še pred zakonsko novelo za generalnega direktorja prvič imenovan Filli. V resnici ni bil izbira takratne kulturne ministrice Majde Širca, ta je pač verjela, da gre za prehodno obdobje. S padcem zakona na referendumu je Filli ostal direktor – do zdaj, ko je dobil še en mandat. Ker je zakon, ki v nasprotju z vsemi standardi zapoveduje neposreden vpliv politike na zavod RTV Slovenija, še zdaj v veljavi. Programski svet še vedno določa in sestavlja vsakokratna politika. Pri čemer so vedno znova doslednejši desni politiki, ki jim uspeva tudi v času levih vlad ohranjati veliko moč v programskem svetu. Levica je pač veljavnemu zakonu ves čas nasprotovala in zato še danes v svet RTV težko brez resnega zardevanja namešča svoje »vojake«. Desnica s tem nima nobenih težav: po njenem videnju je glavna in temeljna naloga zavoda RTV, da služi politiki.

Do Fillija bi bili grobo krivični, če bi zapisali, da je politično pripaden. Nikakor: želi le imeti ta položaj, to plačo in pripadajoče privilegije. Do sedanje izvolitve je prišel seveda tako, da je poleg podpore tistih, ki ga v programskem svetu podpirajo zaradi prijateljskih vezi in drobnih uslug (med te spadajo tudi predstavniki Socialdemokratov v programskem svetu), dobil podporo desnice. Danes se hvali, češ da mu je uspelo povezati različne politike, da gre za mavrično koalicijo, kakršno je na državni ravni želel skleniti Miro Cerar. Naj se s Cerarjem raje ne primerja: ta se je mavrični koaliciji pač odpovedal prav zato, ker bi od njega zahtevala gnili kompromis. Res nimata nič skupnega. Filli z načeli ni imel težav, za novi mandat direktorja je politikom z veseljem dal, kar so si želeli: vpliv na izbiro direktorja televizije. Tako bo leta 2014 direktorica televizije najverjetneje postala Ljerka Bizilj, ki je doslej vodila politični in agitpropovski tretji program TV Slovenija.

Novi premier in nova kulturna ministrica sta najbrž upala, da se bosta temu kelihu, imenovanemu RTV Slovenija, izognila. A zavod RTV Slovenija je še vedno v rokah politike. Medvladje in preračunljivi direktor pa sta omogočila, da bo SDS, ki je iz RTV Slovenija naredila talko politike, leta 2014 v zavodu še občutneje zavladala. Že zdaj ga je spodobno obvladovala, le na prave posameznike in njihove slabosti, zlasti preračunljivost, je morala primerno pritisniti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.