Klemen Košak

26. 9. 2014  |  Mladina 39  |  Družba

Nevarna zabava

Alkohol je s spolnimi zlorabami povezan veliko pogosteje kot »posiljevalska droga«

Konec prejšnjega tedna je 22-letnica na omrežju Facebook zapisala, da je v petek v Gali Hali, klubu v ljubljanski Metelkovi mestu, spila tri piva, nato pa za 20 minut »obležala kot mrlič«. Prepričana je, da ji je nekdo v pijačo podtaknil gama hidroksibutirat ali GHB, ki je znan kot »posiljevalska droga«. Predstavniki Gale Hale so javnost opozorili, da »se po Metelkovi sprehaja čedalje več idiotov, ki podtikajo v pijačo GHB,« in da se je v petek »zadeva spet ponovila«.

Andrej Sevšek iz društva Kapa, ki v Gali Hali organizira dogodke, v resnici pozna le še en primer suma podtikanja GHB v Metelkovi mestu. Dekle se je nekega večera zabavalo v klubu Jalla Jalla, naslednje jutro pa se je zbudilo v neznančevi postelji z luknjami v spominu. Primera ni prijavilo policiji. Je pa to storila žrtev Boštjana Molka in Mateje Zorko. Ta borovniški par je lani natakarico v nekem lokalu, ki je zaradi prepira s fantom popila precej alkohola, odpeljal domov in jo posilil, vmes pa naj bi ji tudi podtaknil GHB. Letos sta bila storilca obsojena na večletne zaporne kazni.

To so edini sumi podtikanja GHB, ki so znani širši javnosti. Droga GHB je v Sloveniji veliko bolj prisotna kot prej, to je zaznal tudi center za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru. Prej so tam vsako leto obravnavali peščico primerov zastrupitve z GHB, lani pa 31 in letos 20. Vodja centra za zastrupitve dr. Miran Brvar se spominja tudi žensk, ki so sumile, da jim je bil GHB podtaknjen, a 90 odstotkov zastrupljencev, ki pridejo k njim, je mladih moških, veliko je tudi »skupinskih zastrupitev«.

GHB je v manjših količinah nadomestek za alkohol, povzroča evforična stanja. »Treba ga je odmerjati zelo natančno, mililiter na uro. Večinoma pa se tega lotevajo precej površno, pa tudi sicer je to težko, ker se ne ve, kako koncentriran je,« pojasnjuje Mina Paš iz Drogarta. Ni ga treba spiti veliko, da povzroči vrtoglavico, omotičnost, izgubo zavesti.

Večina zastrupitev z GHB je posledica neprevidnosti pri namenskem uživanju, pa tudi nenamensko zaužitje večinoma ni posledica zlih namenov. GHB je praviloma v obliki tekočine brez barve in vonja, zato se pogosto zgodi, da ga mladi popijejo nevede. Koliko je v resnici podtikanja GHB, ne ve nihče. Morda se kdo, ki mu je bil podtaknjen, tega ne zaveda in misli, da je popil preveč alkohola. Nekateri med tistimi, ki to sumijo, pa zagotovo vedo, da te snovi po nekaj urah v krvi ni več mogoče zaznati, in zato ne odidejo v bolnišnico.

Poznavalci menijo, da podtikanja droge GHB v Sloveniji ni veliko, a vsi so v zadnjem tednu pozvali, naj ljudje hodijo na zabave v družbi prijateljev. Pri večini spolnih zlorab je res prisotna droga, toda ta je praviloma alkohol. Panika glede podtikanja GHB je odveč, previdnost na zabavah pa bi bila nujna, tudi če ta droga ne bi obstajala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.