Jure Forstnerič

26. 9. 2014  |  Mladina 39  |  Družba

Šesta generacija je zrasla

Preizkusili smo iPhone 6, pri katerem se bodo gostilniške debate zopet vrtele okoli vprašanja, ali je večji tudi boljši. Zaslon, jasno.

Presrečni lastnik novega Jaz-telefona v Birminghamu v Angliji

Presrečni lastnik novega Jaz-telefona v Birminghamu v Angliji
© Profimedia

V zadnjih letih so se telefoni Android z vsako novo napravo, sploh s tistimi iz vrha ponudbe (torej tistimi, ki krojijo javna mnenja o teh rečeh) povečali. Včasih je bil štiri palčni zaslon tisti pravi, nato štiri in pol palčni, danes se nad vsem, kar nima pet palcev, zmrdujemo. Večji zasloni so zakon, na večjih zaslonih vidimo več. Več slike, več besedila, več zemljevida, več iger (jasno tudi več reklam). Na voljo je seveda ogromno manjših telefonov, ki imajo na žalost tudi slabšo strojno opremo, so torej nižjega ranga.

Apple je bil dolgo časa edini, ki je kljuboval temu trendu. Steve Jobs je pred leti obrazložil, da so zelo podrobno preučili različne velikosti zaslonov in da je bila odločitev za 3,5 palčni zaslon zavestna in premišljena. Pri tej velikosti so vztrajali pet generacij, nakar so pred dvema letoma z modelom iPhone 5 preklopili na večji, 4 palčni zaslon. Ta se je povečal le v višino, širina je ostala enaka. A očitno je bil pritisk trga prevelik, tako so pri Applu opustili lastno idejo o idealni velikosti in v novi iPhone 6 vgradili 4,7 palčni zaslon, v model 6+ pa celo takega velikost 5,5 palca. To pa že sega na področje, kjer se začnejo tablice, ali pa vsaj Samsung Galaxy Note…

Večji zaslon so vgradili v ohišje, ki uspešno skrije dejansko velikost, strojna oprema pa je še vedno v samem vrhu.

Velikost zaslona (in telefona) je letos torej glavna novost. Zaslon je enako oster kot pri predhodnikih - ločljivost je 1334 × 750 oziroma 326 pik na palec, kar je manj kot pri večini vsaj malce boljših telefonov Android. Razlike bodo opazili le najzahtevnejši, saj je zaslon novega telefona iz vseh ostalih vidikov (kontrast, svetlost, barvna pravilnost) odličen. Zanimiva funkcija, ki so jo vgradili ravno zaradi večjega zaslona, se imenuje »Reachability« (dosegljivost?). Gre za to, da dvakrat nežno tapknemo tipko »Home« (se le dotaknemo, ne kliknemo), kar nam zgornji rob zaslona spusti za polovico. Tako imamo na dosegu palca vse, kar je sicer na vrhu aplikacij.

Novo ohišje spominja na ohišja prvih nekaj generacij iPhonov, saj so robovi ponovno zaobljeni. S tem je nekoliko omiljena velikost naprave, saj imamo v rokah občutek, da je manjša, kot je v resnici. Ostri robovi iz iPhone 4 in 5 bi bili pri tej velikosti preveč agresivni za udobno rokovanje in prenašanje. Telefon je malenkost tanjši od predhodnika, zato pa štrli kamera (oziroma njen objektiv) za kak milimeter iz ohišja. Na spletu se tako že najdejo videi najbolj gorečih (ali pa duhovitih?) privržencev, ki omenjeno kamero enostavno odbrusijo iz naprave.

Telefon je čistokrvna jabolčna naprava, vsak, ki je bil vajen sedanjih modelov, se je bo hitro navadil. Sprememba velikosti je sicer botrovala tudi spremembi v poziciji tipke, s katero smo doslej zaklepali in odklepali zaslon. Ta je bila doslej na zgornjem robu, kjer smo jo hitro dosegli s kazalcem, po novem je na desnem robu naprave, pod palcem desne roke. V domači tipki (»Home«) se še vedno skriva tipalo za branje prstnega odtisa, ki svoje delo odlično opravlja. Fizično gre torej za odlično in izredno kakovostno narejeno napravo.

Največja novost je možnost menjave programske tipkovnice (kar znajo Androidi sicer že leta). Poleg Applove privzete tipkovnice lahko torej izberemo kako drugo, denimo priljubljeno SwiftKey, kjer za pisanje enostavno vlečemo prst čez črke, ne da bi ga pri tem dvignili. Zanimiva novost je tudi t.i. »Family Sharing«, kjer si lahko delimo glasbo, filme, knjige in tudi kupljene aplikacije. To je sicer zelo koristno, škoda, da še vedno ni možnosti menjave uporabnikov (kar je sicer pomembnejše pri tablicah, a vseeno). Nekoliko so izboljšali funkcije fotoaparata. Novost je tudi aplikacija iHealth, ki združuje kup modulov za spremljanje naše fizične aktivnosti in našega zdravja.

Novi iPhone torej ni kaj dosti več kot le - večji iPhone. Prvi vtis pa je vsekakor dober. Večji zaslon so vgradili v ohišje, ki uspešno skrije dejansko velikost, strojna oprema pa je še vedno v samem vrhu. Operacijski sistem je po golem številu funkcij in možnosti še vedno za Androidom, a to ciljnih uporabnikov ne bo preveč zanimalo. Pomembneje je to, da gre za eno izmed najprijaznejših izkušenj na tem področju.

Ob splavitvi novega modela smo tudi dobili občutek, da so se uporabniki končno sprijaznili z dejstvom, da kakih resnih revolucij pri telefonih ne bo več, vsaj v kratkem ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.