Damjana Kolar

 |  Kultura

Obrisi prihodnosti

Asimo

Asimo

Od 2. do 4. oktobra bosta v Delavskem domu Trbovlje potekala mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium in mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen, na katerem bodo predstavljeni projekti, ki se po besedah organizatorja "ukvarjajo z vprašanji etike, morale in socialne empatije v tehnološko napredni družbi na začetku 21. stoletja. Živimo namreč v časovnem okviru, kjer še nismo docela razvili družbenih modelov, ki bi na kakršenkoli utemeljen način regulirali moduse odzivanja na nove razmere, ki jih narekuje nezadržen tehnološki razvoj. Več>>

Na letošnjem festivalu bo premierno v Sloveniji predstavljen Hondin humanoidni robot Asimo, ki s svojo pojavo in z zmožnostmi vzbuja pozornost in navdušenje po vsem svetu. Ne le vizionarji robotike, temveč tudi znanstveniki in strokovnjaki z različnih področij, umeščajo Asima na sam vrh tehnološkega razvoja na začetku 21. stoletja, saj so v združeni vrhunska tehnologija in dizajn, mimetično človeško telo in osnovni empatični postulati homo sapiensa kot socialnega bitja. Z novim skupnim projektom Mikrobot se bosta predstavila tudi pionirja umetniških robotskih instalacij Stelarc in Stefan Doepner. Pri tem projektu ne gre več za ustvarjanje zapletenih, ogromnih robotskih mehanizmov, ampak skozi obrat v razmišljanju skušata “uporabiti” človeško telo kot gostitelja in nosilec robotskih mehanizmov, ki s tem telesom tudi upravljajo.

Institut Jožef Stefan iz Ljubljane bo z odsekom za Avtomatiko, biokibernetiko in robotiko predstavil kibernetski sistem, ki temelji na elektronski povezavi robotskega vida, ki prek multifunkcijskega procesorja upravlja mehansko-hidravlično umetno roko. Stalnica festivala so predstavitve študentskih del magistrskega programa Interface Culture, pod mentorskim vodstvom priznane umetnice in profesorice dr. Christe Sommerer iz Linza, ki vsako leto navdušujejo z interaktivnimi instalacijami. Letošnje raziskujejo in problematizirajo vedenjske vzorce ostankov socialnih paradigem druge industrijske revolucije skozi tako preprost proces, kot je pletenje. Na festivalu bo predstavljen tudi študentski projekt, ki je nastal v sodelovanju med ALUO ter Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

V okviru festivala DigitalBigScreen bo predstavljeno delo ameriškega pionirja video umetnosti Billa Viole z naslovom I Do Not Know What It Is I Am Like iz leta 1986, japonski umetniški tandem usaginingen pa bo izvedel avdio-vizualni performans z uporabo kibernetskih strojev-instrumentov, ki na inovativen način osmišljajo pot sodobni glasbi.