Denis Vičič

 |  Družba

Dejstva : Buče, nič proti ena

Naleteli na vest, ki je tako neverjetna, da zagotovo ni resnična? Internet jih je poln. In večinoma ni jasno, ali je nekaj izmišljeno ali pač zgolj še en čudež narave in človeka. Emergent, nova spletna stran, si prizadeva vse neverjetnosti, ki se kot virus širijo po svetovnih omrežjih, preveriti – da se le ne bi preveč veselili kondoma z okusom po bučkah, si želeli spoznati Američanko, ki naj bi si dala vstaviti dodatni jošk, in vendarle verjeli, da teroristi ISIL-a obglavljajo nasprotnike. Več>>

Seveda je jasno, zakaj na spletu prevladujejo čudaškosti – kdo si namreč želi širiti vsakdanje stvari? In čeprav se nekaj izkaže za neresnico, je lahko ideja ali zgodba še vedno tako dobra, da jo je vredno deliti. Kot na primer izmišljotina, da naj bi znano podjetje, ki proizvaja kondome, izdelalo prav posebnega: zaščiten seks ne bi več dišal po standardnih jagodah, bananah, jabolku, temveč lahko tudi po bučah. Ali pa zgodba o mladostnici, ki naj bi si dala vstaviti še tretjo dojko.  (O okusih se seveda ne razpravlja …)

Jasno je tudi, zakaj pride do dezinformacij pri poročanju o nesrečah in drugih dogodkih, kjer si novinarji in potrošniki novic želijo istega: čim več čim hitreje, pa čeprav so informacije napačne. Do pravih lahko pridemo kasneje. A pregled podatkov na spletni strani Emergent, ki preverja resničnost določenih vsebin, ki se širijo po internetu, vendarle pokaže, da se neresnice občutno bolj oplajajo kot resnica. Govorico, da »trojoškovo« res lahko spoznate, je na Facebooku in Twitterju delilo kar 188.000 uporabnikov, medtem ko je novico, da vest ne drži, delilo le 65.000 uporabnikov.

Kot zapiše novinar New York Timesa Brendan Nyhan, to kaže, da so trači veliko bolj zanimivi od resnice. Izziv novinarjev in drugih, ki preverjajo resničnost vse več neverjetnih objav, torej je, kako dejstva narediti tako zanimiva, da bi jih uporabniki želeli deliti s prijatelji tako zelo, kot to velja za vse žive neverjetnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.