Peter Petrovčič

 |  Mladina 41  |  Politika

Neverodostojne priče

Neverodostojni odvetnik

V podporu zaprtemu Janezu

V podporu zaprtemu Janezu
© Uroš Abram

Preden je vrhovno sodišče odločilo o zahtevah za varstvo zakonitosti obsojenih v zadevi Patria, je odvetnik Franci Matoz, (ponovno) vložil zahtevek za izločitev Masleše. Podkrepil ga je z notarsko overjeno izjavo zakoncev Marvin, v kateri trdita, da sta predsednika vrhovnega sodišča nekje slišala reči, da je »Janšo potrebno sfukati«.

V to, kdo sta zakonca Marvin v resnici, so se poglobili pri časniku Delo. Ugotovili so, da sta neverodostojna. Zakonca Marvin ne marata sodišča. Morda zato, ker sta bila v preteklosti pravnomočno obsojena za kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Gre za zadevo, ki je bila zaradi poteka zakonitih rokov že izbrisana iz kazenske evidence, a zakonca Marvin sta z omenjeno izjavo sprožila zanimanje javnosti o tem, kdo sta. Izjavo o Masleši sta morda podala iz maščevalnosti oziroma zaradi nestrinjanja s pravosodnim sistemom, saj je Radovan Marvin za Delo o obsodbi Janeza Janše dejal, da gre le za to, »da se človek uniči, ker tudi naju uničujejo na sodišču«.

Kar se njune obsodbe zaradi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja tiče, ni potreben vpogled v sodno dokumentacijo, saj je Delo tedaj obširno poročalo o poteku sojenja. Recimo, da je Mira Marvin svojega otroka med drugim po glavi udarila s tolkačem za meso in je moral zato k zdravniku. Na obravnavi je dejala, da ga je hotela predvsem prestrašiti in da je šlo za nesrečo. V pisnem zagovoru pred sodiščem je še zapisala, da se je takrat zadrževala, drugače bi ga huje poškodovala, in pripisala, da si je otrok to zaslužil.

Če so se o verodostojnosti prič, ki so okrivile Maslešo, pozanimali novinarji, bi to lahko storil tudi Janšev odvetnik Franci Matoz.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.