Damjana Kolar

 |  Kultura

Dramska noviteta o življenju Ignacija Borštnika

© Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

V Mali drami bo 10. oktobra ob 20.00 premiera dramske novitete Hotel Modra opica, avtorskega dvojca Mihe Nemca in Nejca Valentija. Predstava, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, pripoveduje o dogajanju med letoma 1912 in 1914, prelomnem obdobju v življenju velikega slovenskega igralca in režiserja Ignacija Borštnika.Več>>

Dogajanje predstave se naslanja na realne dogodke v času poglabljajoče se finančne krize, pretvarjanja, plenjenja, strankarskih afer brez epilogov, vsesplošne odtujenosti in manka osnovnih človeških vrednot. V želji po rešitvi krize na mesto ravnatelja za dramsko gledališče v Ljubljani, nastavijo gospoda B., velikana slovenskega gledališča, ki je zadnjih osemnajst let deloval v Zagrebu. Prejme podporo gledališke komisije, mesta in občine, boj za ravnateljsko mesto pa se s tem šele začne.

Nenehno se vmešava bivši ravnatelj gospod G., ki je leta vodil deželno gledališče finančno uspešno, a umetniško vprašljivo, ter gospoda B. javno oblati kot erotomana in alkoholika. Ko se izkaže, da podoba igralca velikana ni brezmadežna, se razvije svojevrstna drama, v kateri se politično prepleta z intimnim. Gospod B. se v samoti svoje pisarne vedno bolj spopada s težo svoje preteklosti in vedno manj z reševanjem gledališke krize.

"Hotel Modra opica preizprašuje temeljno vprašanje pri obravnavi zgodovinskih osebnost–razmejitev med osebo samo, torej njenim osebnim in poklicnim življenjem, in pomeni, ki jih pripenjamo tem ljudem. Borštnik tako postane primer sodobnega človeka, v nenehnem konfliktu z institucijo umetnosti," je zapisal soavtor igre in dramaturg Nejc Valenti.

V vlogi Borštnika bo nastopil Gregor Bakovič, poleg njega pa še Maja Sever, Veronika Drolc, Alojz Svete, Rok Vihar, Miranda Trnjanin, Boris Mihalj in Zvone Hribar. Za kostumografijo je poskrbela Bjanka Adžić Ursulov, scenografinja in oblikovalka luči je bila Petra Veber, skladatelj Teo Collori, koreografinja pa Leja Jurišić. Uprizoritev spremlja tudi dokumentarna razstava o življenju in delu Ignacija Borštnika, ki sta jo pripravila Ivo Svetina, nekdanji direktor Slovenskega gledališkega muzeja, in teatrologinja Mojca Kreft. Nastala je leta 2008, ob 150-letnici rojstva Ignacija Borštnika in pred 90-letnico njegove smrti.