Damjana Kolar

 |  Kultura

Pogled na slovensko likovno umetnost doma in v zamejstvu

Aleksij Kobal: House of Dream, 2014

Aleksij Kobal: House of Dream, 2014

V kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac bodo danes 10. oktobra ob 19.00 odprli bienalno razstavo Pogled 7 z naslovom Popolnoma sveže, ki  predstavlja logično nadaljevanje in nadgradnjo prejšnjih izdaj. Drugič v zgodovini tega bienala so tudi razširili območje, kjer ustvarjajo slovenski umetniki in tokrat vključili tudi slovenske umetnike ali umetnike slovenskega rodu, ki ustvarjajo v zamejstvu. Zasnova razstave temelji na enakih izhodiščih kot doslej, le da tokrat pri izboru del sodelujejo posamezni izbrani kustosi iz le štirih pomembnejših slovenskih regionalnih galerij. Ob Galeriji Božidar Jakac, ki je organizatorka bienala, sodelujejo še: Mestna galerija Nova Gorica, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec in Center sodobnih umetnosti Celje.Več>>

Bienale je namenjen predvsem spremljanju dogajanja na področju sodobne slovenske likovne produkcije in ker imajo v našem prostoru pri tem pomembno vlogo prav regionalne galerije s svojimi kustosi, je prišla pobuda zanj prav od tam. Kustosi, zaposleni v teh galerijah, se ob drugih muzejsko-galerijskih nalogah trudijo redno spremljati aktualna dogajanja na področju sodobne likovne umetnosti v svojih okoljih, primerjalno pa tudi v širši domovini in tujini.

Po besedah kustosinje Barbare Rupel "tokratna razstava med drugim pokaže, da je likovna produkcija zelo heterogena in ponuja v tem pogledu povsem drugačno sliko kot pred nekaj leti. Zaznati je določeno sproščenost v izbiri izraznih medijev in sredstev, ki so praviloma vzeta iz klasične ali vsaj že dobro uveljavljene likovne produkcije, medtem ko najdemo skupni imenovalec predvsem v njihovi sporočilni vrednosti. Na razstavi tokrat ni nobenega klasično razumljenega kiparskega dela, je pa ponovno več klasičnih fotografskih del, medtem ko slika kot medij še naprej ohranja stabilno pozicijo."

Na letošnji razstavi sodelujejo: Beatrix Bakondy, Primož Bizjak, Suzana Brborović, Matija Brumen, Tina Dobrajc, Katja Felle, Jernej Humar, Sanela Jahić, Blanka Kefer, Aleksij Kobal, Kensuke Koike, Peter Koštrun, Robert Lozar, Jure Markota, Ira Niero Marušič, Jasmina Nedanovski, Uroš Potočnik, Iva Tratnik.