Denis Vičič

 |  Družba

Obrat v RKC: »Geji, dobrodošli.«

© ilga.org

»Spoštovati moramo dostojanstvo vsake osebe. Dejstvo, da je nekdo homoseksualec, ne sme pomeniti, da se njegovo dostojanstvo ne upošteva. Osebe moramo sprejemati ne glede na njihovo spolno usmerjenost. In odločitev Cerkve, da sprejme osebe, ki so istospolno usmerjene, temelji na spoštovanju osebnega dostojanstva teh oseb,« je monsignor Bruno Forte na kratko predstavil enega od zaključkov škofovske sinode, ki se bo končala 19. oktobra. Več>>

Kot poroča BBC, so škofje v predhodnem poročilu zapisali, da imajo geji lastnosti, s katerimi lahko pozitivno prispevajo skupnosti. Pozvali so, naj RKC sprejme bolj pozitivno stališče do homoseksualnosti.

Poročilo sicer ne spreminja stališča RKC do porok istospolnih parov, je pa pomemben korak naprej, kar kaže predvsem odziv nekaterih konservativnih skupin, ki so poročilo že označile za »izdajo«.

Tretje izredno generalno zasedanje škofovske sinode v Vatikanu poteka od 5. oktobra. Tema pogovorov škofov so Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije. Udeležuje se je več kot 200 škofov, ki jih je papež Frančišek sklical na debato o kontroverznih vprašanjih, kot so prekinitev nosečnosti, zaščita pred neželeno nosečnostjo, ločitev in homoseksualnost. Glavno vprašanje, na katerega poskušajo škofje najti odgovor, skladen z evangelijem, pa je, »ali lahko Cerkev sprejme te osebe in jim zagotovi mesto v skupnosti«.

Do homoseksualcev prijazno stališče je sicer skladno s papeževo izjavo: »Če je nekdo gej, kdo sem jaz, da bi ga obsojal?« In tudi s stališči večine katolikov, ki so v cerkveni javnomnenjski raziskavi povedali, da se ne strinjajo s stališči RKC o spolnosti in kontracepciji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.