Tamara Kajtazović

, 07:30  |  Družba

Nič več težav z matematiko?

Na trgu je nova aplikacija PhotoMath hrvaškega podjetja MicroBlink, ki skenira matematične enačbe in jih ne le reši, ampak pokaže tudi postopek oziroma korake, kako priti do rešitve. Pojavile so se sicer kritike, da tovrstne aplikacije razvrednotijo znanje in spodkopavajo izobraževanje. Več>>

Aplikacija je zaenkrat na voljo na mobilnih napravah z operacijskima sistemoma iOS in Windows, promocijski video pa je v nekaj dneh dosegel več kot dva milijona ogledov. Prikazuje matematični učbenik in telefon, ki s kamero skenira enačbe – aplikacija v sekundi pokaže pravilno rešitev, s klikom pa je na voljo tudi ogled postopka.

Kritiki pravijo, da bodo dijaki in študentje lahko aplikacijo izkoristili za goljufanje pri testih in domačih nalogah. Matematik Matt Parker je za Guardian aplikacijo že testiral, vendar je bil razočaran. Rezultat prve enačbe je bil napačen, saj je aplikacija zaznala oznako vprašanja v učbeniku kot del enačbe. Po več poskusih je Parker le prišel do pravilnega rezultata. Pri težjih primerih iz univerzitetnih učbenikov se je aplikacija izkazala še slabše, saj rešitve sploh ni pokazala. Parker tako zaključi, da je aplikacija primerna zgolj za zelo enostavne enačbe in zagotovo ne ogroža učenja matematike, tako kot ga ni ogrozil izum kalkulatorja nekaj generacij nazaj.

Izdelovalec aplikacije, hrvaški MicroBlink, je sicer že naredil nekaj aplikacij, ki vključujejo prepoznavanje teksta – na primer PhotoPay, ki služi plačevanju računov. Direktor Damir Sabol je za Mashable dejal, da jim je PhotoMath prinesel velik uspeh – v le nekaj dneh je imela spletna stran nekaj milijonov ogledov, aplikacija pa čez 100.000 prenosov.

109405701

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.