Damjana Kolar

 |  Kultura

Zvezda flamenka in latino glasbe v Cankarjevem domu

V okviru abonmaja Glasbe sveta bo v Cankarjevem domu danes 27. oktobra ob 20.30  nastopila pevka María Concepción Balboa Buika, ki se je rodila afriškim staršem na španski Palmi de Mallorci, danes pa živi v Miamiju. Je zvezdnica sodobnih glasb sveta, flamenka in latino jazza, obdarjena z osupljivim glasom. "Njen glas je raskav, večplasten in dominanten, spominja na Nino Simone, vendar z več gibkosti in virtuoznosti," so zapisali v New York Timesu. Več>>

Izjemna vokalistka, ki jo primerjajo z Nino Simone, Chavelo Vargas in Cesario Evoro, ne pozna slogovnih omejitev. V različnih jezikih sodeluje s širokim krogom umetnikov, instrumentalistov ali pevcev, kot so Pat Metheny, Anoushka Shankar, Chick Korea, Niño Josele, Maritza, Bebo y Chucho Valdes, Charles Aznavour, Luz Casal, Seal, Armando Manzanero in Nelly Furtado. National Public Radio je Buiko uvrstil med 50 najboljših vokalistov vseh časov in jo poimenoval za "glas svobode."

Svoj prvi album z naslovom Mestizuo je izdala leta 2000, sledil je album Buika (2005) in potem trilogija (Mi nina Lola, Niña de Fuego, El Ultimo Trago), ki je vključevala tudi njeno prvo knjigo pesmi El Ultimo Trago. Leta 2011 jo je režiser Pedro Almodóvar povabil k sodelovanju pri filmu Koža, v kateri živim, v katerem slišimo njeni skladbi Por el amor de amar (Zavoljo ljubezni) in Se me hizo facil (Zdelo se mi je preprosto).

Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi latino grammyja za najboljši album in produkcijo: Niña de Fuego (2008) ter najboljši tradicionalni tropikal album El Ultimo Trago (2010). Njen zadnji album La Noche Más Larga (Najdaljša noč), ki je izšel junija 2013, je bil nominiran za grammyja za najboljši latino jazz album leta 2014. Na njem Buika "ruši zidove, ki obdajajo flamenko," vir vsega njenega ustvarjanja, vendar tradicionalne zvrsti, ki ne more v celoti zajeti njene razvijajoče se umetniške vizije. "Nikoli ne pričakujem kakršne koli zunanje potrditve. Poslušam samo svoje srce."

Na ljubljanskem koncertu jo bodo spremljali: Daniel Lopez Vicente (kitara), Ramon Suarez Escobar (kajon), Jose Manuel Posada Oviendo (bas).