TK, STA

 |  Družba

Sodba za napadalce na Open Cafe razveljavljena

Poškodovani Mitja Blažič opisuje okoliščine napada.

Poškodovani Mitja Blažič opisuje okoliščine napada.
© www.narobe.si

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo napadalcem, ki so bili pravnomočno obsojeni zaradi napada na Open Cafe in fizičnega obračuna z gejevskim aktivistom Mitjo Blažičem leta 2009. Sodbo so razveljavili, ker se je postopek začel zaradi neupravičene hrambe sledi DNK, na podlagi katerih so preiskovalci izsledili trojico. Tožilstvo je od nadaljnjega pregona odstopilo. Več>>

Homofobni napad se je zgodil ob literarnem večeru 25. junija 2009 v lokalu Cafe Open na ljubljanskih Prulah. Skupina zamaskirancev, oborožena s kamni in baklami, je napadla lokal in obračunala z Mitjo Blažičem. Marca 2010 so bili Marko Kous, Jan Stenovec in Jernej Šercer na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojeni na poldrugo leto zaporne kazni, ki pa so jo višji sodniki skrajšali. Kousa in Stenovca so obsodili na sedem mesecev, Šercerja pa na pet mesecev zapora.

Kousu so kot mladoletniku vzeli bris sline, pozneje pa so kazenski postopek proti njemu ustavili. Njegov zagovornik je namreč vztrajal, da bi morala policija podatke zbrisati, kar je izpostavil tudi v zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil na vrhovno sodišče. Primer je obravnavalo tudi ustavno sodišče. Kot neustavno je ocenilo določbo zakona o policiji, ki omogoča, da se vzorci DNK osumljencev, tudi če niso bili pravnomočno obsojeni, hranijo do zastaranja kazenskega pregona. Kazen so obsojeni v celoti odslužili, zato bodo lahko zaradi razveljavitve sodbe od države terjali odškodnino.

Mitja Blažič je ob razveljavitvi sodbe za Delo dejal, da kot aktivist za človekove pravice podpira vsakršno odstranjevanje protiustavnosti in kršitev temeljnih človekovih pravic iz zakonodaje. »V primeru homofobnega napada na Cafe Open to sicer pomeni, da pravičnosti nikoli ne bo zadoščeno, saj je kazenski pregon v celoti padel. Ker pa so napadalci v postopku mediacije krivdo priznali in plačali odškodnino, trdim, da bodo v moralnem smislu za vedno ostali zapisani kot osebe, ki so iz sovraštva do istospolno usmerjenih izvedli organiziran homofobni napad,« dodaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.