Denis Vičič

, 07:10  |  Družba

Promiskuiteta, preventiva proti raku prostate

Prizor iz filma Dobrodošli v New York

Prizor iz filma Dobrodošli v New York
© Arhiv Mladine

Moški, ki so seksali z več kot 20 ženskami, imajo manj možnosti, da zbolijo za rakom na prostati. Promiskuiteta ne pomaga gejem, ugotavljajo raziskovalci z Univerze v Montrealu. Več>>

V študiji »Rak prostate in okoliščine, ki do njega privedejo« je sodelovalo 3208 Kanadčanov, ki so odgovarjali na vprašanja o svojih življenjskih in spolnim navadah. Med temi je bila polovica takih, ki so jim raka prostate diagnosticirali med leti 2005 in 2009.

Raziskovalci so med drugim ugotovili, da imajo tisti, katerih sorodniki so imeli raka, dvakrat več možnosti od tistih, ki raka »v družini« nimajo, da bodo za rakom zboleli tudi sami.

Odkritje, zaradi katerega so ugotovitve študije zaokrožile po svetovnih medijih, pa je, da je tveganje za raka prostate pri moških, ki so imeli spolne odnose z več kot 20 ženskami, skoraj tretjino manjše kot pri tistih, ki imajo vse življenje samo eno partnerico. Poleg tega naj bi imeli bolj promiskuitetni moški kar za petino manj možnosti, da bi se pri njih razvila kakšna druga vrsta raka.

Kot je za Independent povedala glavna raziskovalka, je »možno, da je visoko število spolnih partnerjev povezano z večjim številom ejakulacij. Prejšnje študije so že pokazale, da številnost ejakulacij zmanjšuje možnost razvoja raka prostate«.

A ugotovitev, ki velja za heteroseksualne moške, ne velja za homoseksualce. Ravno obratno, ugotavlja študija. Ko je moški imel več kot 20 partnerjev, se je možnost, da bi zbolel za rakom prostate, podvojila, za kar petkrat pa se je povečala tudi možnost razvoja agresivnega raka. Kako to, vodja raziskav le špekulira: »Morda je razlog to, da pride pri analnem seksu do poškodb prostate.«

Ali je torej promiskuitetnost najboljša preventiva, kako naj se moški obvarujejo pred rakom prostate? Ne nujno, pravi vodja raziskave. Pomembno je, kot kaže, le število orgazmov.

November je sicer mesec osveščanja o raku prostate>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.