Damjana Kolar

 |  Kultura

Krstna uprizoritev romana Veliki Gatsby

© Marjan Mutić

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo danes 6. novembra ob 20.00 premiera dramatizacije romana Veliki Gatsby, enega najpomembnejših ameriških pisateljev 20. stoletja Francisa Scotta Fitzgeralda, ki na eni strani prikazuje blišč bogataške elite, na drugi njeno nasprotje. Dramatizacijo in režijo podpisuje Ivica Buljan, ki pravi "da so 20. leta minulega stoletja začetek obdobja, ki ga živimo danes. Tu je v igri prvič generacija, ki ne pozna svojih staršev, generacija, ki se vzpostavlja sama in ki odvrže odgovornost s svojih pleč, to je generacija egoističnih posameznikov, ki ji pripadamo tudi sami."

Roman Veliki Gatsby (1925) velja za najboljše delo Francisa Scotta Fitzgeralda, ki je bil pripadnik t. i. izgubljene generacije ameriških umetnikov po 1. svetovni vojni. Roman, ki ga je napisal med izseljenstvom v Franciji, je mogoče brati na več načinov: kot univerzalno romantično zgodbo o ljubezni dveh, ki si nista usojena, kot pisateljevo simbolno razmišljanje o  ZDA v dvajsetih letih minulega stoletja ali kot njegovo kritiko togosti ameriške družbe, ki ni dopuščala prehajanja med razrednimi sloji...

Naslovni junak romana je ambiciozni Jay Gatsby, ki sovraži revščino, saj jo pozna iz lastne mladosti v Severni Dakoti, ki mu je onemogočila študij na univerzi. Iz strahu, da ga ne bi zapustila, se je kot mlad častnik pred prvo svetovno vojno predstavil svoji izvoljenki Daisy kot potomec bogate družine. Kljub temu si je v času, ko je moral na fronto, našla drugega, resničnega bogataša, in se poročila. Po vrnitvi z bojišča je Gatsby odločen storiti vse, da bi se Daisy vrnila k njemu. Izkoristi priložnosti, ki mu jih nudi prohibicija, obogati z nelegalnimi posli, si postavi razkošno palačo in prireja razsipne zabave.

Drugi veliki junak je Daisyjin daljni bratranec Nick Carraway, ki se preseli v New York, da bi se naučil trgovanja z vrednostnimi papirji. Po naključju postane Gatsbyjev sosed in zaupnik. Druženje z Gatsbyjem, Daisy in njenim možem Tomom ga uvede v svet bogatih, ki ga sicer zelo privlači, vendar se tudi vse bolj zaveda njegovih temnih plati. Gatsbyjev tragičen konec ga boleče strezni: zave se površnosti, zlaganosti in moralne praznine, ki obvladujejo bleščeči svet elite.

V glavni vlogi nastopa Matej Puc, poleg njega pa še Jure Henigman, Jernej Gašperin, Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Ajda Smrekar, Nina Rakovec, Gaber K. Trseglav, Boris Kerč, Boris Ostan, Jette Ostan Vejrup, Ana Dolinar Horvat, Jaka Lah in Urška Taufer. Dramaturginja je Petra Pogorevc, scenografijo podpisujeta Numen in Ivana Jonke, kostumografka je Ana Savić Gecan, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, koreografinja Tanja Zgonc.