Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 45  |  Uvodnik

Lopov priprt?

Mladinina poslovna skrivnost je, da so se številke revije, na katerih naslovnice smo dali afero Teš6, slabo prodajale. Zelo verjetno se je drugim medijem dogajalo podobno. Če bi torej upoštevali le poslovno logiko, te teme ne bi dajali na naslovnico. Ker gre ta tema vsem na živce. Danes policija razkriva in preseneča s podatki, ki so bili v Mladini in drugih medijih že malodane vsi popisani. Pa ne letos, lani, ampak že v času vlade Boruta Pahorja, pa nato tudi v času vlad Janeza Janše in Alenke Bratušek. Javnost se je te teme ves čas zavedala, a jo je tudi odrivala.

Pa še nekaj je. Politika zmore glede Teš6 le nekakšno splošno zgražanje. »Naložba, ki se je napihnila, to pa že ni dobro.« »Ta naložba ni bila dobro vodena.« »Gre za vprašljivo naložbo, kjer so imeli veliko moč lokalni lobiji.« O Teš6 sta imeli v zadnjih letih brezkompromisno mnenje le dve stranki: Zares in Združena levica, do oblikovanja koalicije pa tudi SMC. Drugi so imeli načelno negativno mnenje – pa še to le od trenutka, ko je to postalo oportuno. Prej pa so vsi malce mencali.

SD in SDS mencata še zdaj. Spomniti se je treba, kako je določilo o preiskavi Teš6 letelo iz koalicijske pogodbe sedanje vladne koalicije in se potem po javnem ogorčenju spet znašlo v njej. Nobenega dvoma ni, da so izločitev zahtevali v SD in morda tudi v DeSUS, SMC pa je zaradi koalicijskega miru o primeru Teš6 malo bolj tiho.

Danes opazujemo, kako policisti pred sodnike vozijo tri ljudi: osrednjo osebo, nekdanjega direktorja Uroša Rotnika, borznega mešetarja Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana. In zdi se, da bo Teš6 dobil tudi sodni epilog – zelo verjetno ima policija dokaze, da je Rotnik dobil provizijo, »oprati« pa mu jo je pomagal Pušnik. V Mladini ste o tem brali že pred leti. A to niso edini ljudje, ki so se okoristili s Teš6.

Politika je ljudem v Teš6 ves čas stala ob strani. Vse je bilo narobe, toda politiki, ki se radi izrekajo o vsem, so bili tu vedno le »ogorčeni«, naredili pa niso ničesar. Stal jim je ob strani Borut Pahor, stala jim je ob strani SDS, vse druge stranke, razen že omenjenih, so bile pri obsojanju zadržane. Prav to ravnanje političnih strank je zadosten indic, da policija začne pregledovati tudi finančne transakcije strank – na vseh mogočih računih, ki jih imajo. Slovenski zakon o političnih strankah namreč računskemu sodišču ne dopušča pregledovanja njihovega poslovanja, računsko sodišče je omejeno le na pregled financiranja samih kampanj. Prav tako nima nobenih možnosti davčna uprava, ki lahko pri strankah pregleduje le pravilnost nakazil, ne pa morebitno prikrito financiranje. In oblik je nešteto, tudi stranke so sposobne denar »oprati«, razdeliti na različne račune, ga pripeljati v obliki osebnih volil na račune itd. Trdimo, da je Teš6 posredno ali neposredno financiral vodilne politične stranke v državi – in to zato, ker so te stranke zadnjih pet let tolerirale vse, kar se je dogajalo v povezavi s tem projektom. Državljani preprosto ne moremo privoliti v parlamentarno preiskavo o korupciji v primeru Teš6, kjer bodo iskali posameznike, ki so se okoristili. Ne, ker gre za veliko širšo navezo. In tudi če bo sprejet zakon o preiskavi primera Teš6, mora ta dati posebna pooblastila za preiskovanje poslovanja političnih strank.

Dovolj je torej indicev, da so politične stranke, zlasti SD in SDS, jasno povezane s tem projektom. Pa ne le s tem: celotna energetika je politično najbolj obremenjeno področje v državi. Ve se, da je bil velenjski energetski kompleks vezan na SD, dravski in savski pa na SDS – še svoje otroke so brezsramno zaposlovali v teh sicer javnih podjetjih.

In ne moremo računati, da bo to »mrežo zaupanja« razkril Rotnik, ki ga imajo policisti in kriminalisti danes v šahu. Ne, kriminalisti morajo dobiti jasno nalogo: raziskati finančne povezave med Teš6 in politiko. Politika je pač mirno opazovala, kako so stroški projekta narasli za 600 milijonov evrov. Tega ne bi storil noben človek pri zdravi pameti – razen tistega, ki je zaradi »določenih okoliščin« prisiljen ravnat tako. Nobenega dvoma ni, da o tem največ vesta Borut Pahor in Janez Janša, Teš6 je produkt njunih vlad in strank. Sta morda tudi zato taka zaveznika?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.