Tamara Kajtazović

7. 11. 2014  |  Mladina 45  |  Kultura

Družbeno odgovorna kultura

Se praksa kulturnega evra širi?

Zavod Kino Šiška se je letos spomladi odločil za družbeno odgovorno pobudo »kulturni evro«, ki je že takrat sprožila plaz kritik, saj naj bi novinarjem in fotografom onemogočala opravljanje dela. Gre za obvezen prispevek dveh evrov, ki ga morajo plačati obiskovalci dogodkov, zapisani na seznamu gostov ali novinarjev oziroma imetniki vabil in nagradnih vstopnic. Sredstva naj bi zavod namenil izbranemu glasbenemu ustvarjalcu za sofinanciranje albuma. Ob pobudi je bilo slišati tudi glasove podpore, saj naj bi bili seznami upravičencev do brezplačnih vstopnic polni zastonjkarjev in s kulturnim evrom bi tako tudi ti prispevali svoj delež.

Uroš Bonšek iz Kina Šiške pravi, da zavod nikoli ni imel težav s preveč akreditacijami za goste in novinarje, zato se končno število ljudi na teh seznamih po uvedbi prispevka ni pretirano spremenilo. »Tudi pisanja o dogodkih v medijih ni bilo nič manj,« dodaja.

Pobuda se je izkazala za uspešno, od marca so zbrali 4000 evrov, zato bodo kulturni evro ohranili tudi v prihodnje.

Družbeno odgovornemu zgledu sledi SNG Drama Ljubljana, vendar so se v njej odločili za drugačno rešitev. Z letošnjo sezono vabljene obiskovalce ob prevzemu brezplačne vstopnice povabijo k donaciji dveh evrov za sklad projekta Odstiramo nove svetove, ki omogoča mladim iz socialno ogroženih družin brezplačno abonentsko spremljanje gledaliških predstav. Donacija je prostovoljna in ne velja za novinarje, kritike, selektorje festivalov in vse, ki prireditve obiskujejo službeno.

Projekt sta Drama in Zveza prijateljev mladine Slovenije začeli že leta 2013, obiskovalce gledališča sta pozvali, naj del dohodnine namenijo v dobrodelni sklad. V letošnji sezoni je bilo tako podeljenih 70 abonmajev za socialno ogrožene, z donacijami pa upajo, da bodo število v naslednji sezoni še povečali.

»V izhodišču smo si zastavili cilj, da z zbranimi donatorskimi sredstvi 250 otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih družin omogočimo abonentsko obiskovanje gledališča,« pojasnjuje Jernej Pristov iz SNG Drame Ljubljana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.