Damjana Kolar

 |  Kultura

Stabat Mater & Nevarna razmerja

Stabat Mater

Stabat Mater
© Tiberiu Marta

Na odru SNG Maribor bodo danes 7. novembra ob 19.30 uprizorili kar dve baletni premieri: Stabat Mater na glasbo Giovannija Battiste Pergolesija, ki jo je Edward Clug ustvaril za münchenski balet julija 2013 ter Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića, ki bo po uspešni praizvedbi na Dubrovniških poletnih igrah in po premieri na Ljubljana Festivalu v Križankah, na ogled še pred mariborskim občinstvom.

Plesno kreacijo Stabat Mater je Edward Clug ustvaril za münchenski balet julija 2013. Iz konteksta legendarne Pergolesijeve glasbene podlage iz leta 1736, ki je edinstvena zvočna upodobitev trpljenja božje matere Marije, je Clug v izvirno plesno govorico prenesel lastna doživetja Pergolesijeve sakralne in v nekem globljem smislu tudi metafizične mojstrovine. "Predstava se alegorično sklicuje na prepoznavne biblične prizore, a jih vendarle postavi v ironičen kontekst vsakodnevnega življenja in na novo prevede v intimnost in brezčasnost plesa, kakor si lahko predstavljamo sam odnos med Materjo in Sinom."

Neobaročni balet Nevarna razmerja po motivih istoimenskega romana Choderlosa de Laclosa ter kasnejših adaptacijah, sta avtorja zasnovala na glasbeno podlago različnih mojstrov baročne glasbe (Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Tomaso Antonio Vitali) ter sodobnih skladateljev postmodernega (etno) simfonizma (Karl Jenkins), indie glasbe in minimalizma (Max Richter). Izjemna koreografska čutnost, s katero se Valentina Turcu in Leo Mujić predajata novim ustvarjalnim procesom, vedno znova išče vitalne povezave med umetnostjo in življenjem. Laclos kot idejni oče modernega spraševanja o naravi ljubezni (če odmislimo filozofski, pornografski in antiklerikalni diskurz njegovega sodobnika, markiza de Sada) nas vedno znova opozarja, kako se naše pojmovanje ljubezni pravzaprav ni spremenilo, obenem pa nas spodbuja k lastnemu raziskovanju in premisleku, kaj lahko sploh še ugotovimo o njeni naravi danes.