Damjana Kolar

 |  Kultura

Kitarist John McLaughlin ponovno v Ljubljani

Kitarist John McLaughlin s svojo genialnostjo že desetletja soustvarja zgodovino jazza. Lani je v Ljubljani gostoval s skupino Shakti, tokrat pa prihaja v Kino Šiška z jazz fusion zasedbo 4th Dimension, s katero bodo predstavili najnovejši album The Boston Record. Koncert bo danes, 11. novembra ob 21.00.

Mahavishnu John McLaughlin, v Angliji rojeni glasbenik, je eden izmed ključnih in najbolj pomembnih jazz kitaristov sodobnega časa. Svoj prvi samostojni album Extrapolation je izdal leta 1969, kmalu za tem pa se je preselil v ZDA, kjer se je pridružil jazz rock triu Tonyja Williamsa Lifetime in ansamblu legendarnega trobentača Milesa Davisa. Z njim je sodeloval pri njegovih pomembnih jazz-fusion projektih In A Silenty Way, Bitches Brew, A Tribute To Jack Johnson, On The Corner in Live-Evil.

Njegova električna zasedba in ena prvih fusion zasedb, Mahavishnu Orchestra, je bila najbolj dejavna od leta 1971 do 1973, ko so za založbo Columbia posneli tri zelo intenzivne albume: The Inner Mounting Flame, Birds of Fire, Between Nothingness & Eternity. "Kar je John McLaughlin naredil z električno kitaro, je spremenilo glasbeni svet. Dotlej ni še nihče slišal takšnega zvena električne kitare in to me je zelo navdihnilo. Še bolj kot izkušnja z Milesom, me je Johnova zasedba pripravila do tega, da sem dal vse od sebe in začel skladati glasbo, ki je bolj dramatična in ob kateri se človeku naježijo dlake," je rekel Chick Corea." Mahavishnu Orchestra je v glasbeni svet vpeljal popolnoma nov stil-spoj električnega jazza in rocka z vzhodnimi in indijskimi glasbenimi vplivi.

Leta 1975 je ustanovil zasedbo Shakti, s katero je prepletal jazz in indijsko glasbo in z njo leta 1977 prvič nastopil v ljubljanski Hali Tivoli. V svoji dolgoletni glasbeni karieri je John McLaughlin med drugim delal s Carlo Bley, Gilom Evansom, Wayneom Shorterjem, Rolling Stones in drugimi. Leta 1979 je z bobnarjem Tonyjem Williamson in basistom Jacom Pastoriusom ustvaril kratkodobni Trio Of Doom. V osemdesetih je sodeloval z mnogimi glasbeniki, med drugim z indijskim tolkalcem Trilokom Gurtujem, leta 1996 pa se je ponovno povezal s Pacom de Lucio in Alom Di Meolo.

Jazz fusion kvartet 4th Dimension, ki ga je ustanovil leta 2007, je marca letos izdal album The Boston Record, ki sicer ni njihov prvi, je pa prvi, odigran s prenovljeno zasedbo. Bobnarja Marka Mondesirja je nadomestil virtuoz Ranjit Barot, sicer skladatelj filmske glasbe, glasbeni direktor, aranžer in pevec, basista Hadriana Fereuda je zamenjal Etienne Mbappe, ostal je le klaviaturist in bobnar Gary Husband.