Denis Vičič

, 11:57  |  Družba

Generalna sekretarka Rdečega križa bo, kot kaže, Renata Brunskole

© Borut Krajnc

Glavni odbor humanitarne organizacije, ki se je sestal na Debelem rtiču, je presodil, da je med petimi kandidati, ki jih je kandidacijska komisija uvrstila v ožji izbor, Renata Brunskole najprimernejša za generalno sekretarko. Člani odbora so »v živo« slišali samo njeno predstavitev. Preostali štirje kandidati iz ožjega izbora na Obalo niso bili vabljeni. Glavni odbor je izbral tudi novo podpredsednico organizaicje. To bo Nataša Pirc Musar.

Pisanje Mladine in drugih medijev>> se je potrdilo. Kandidacijska komisija Rdečega križa je med trinajstimi kandidati za generalnega sekretarja na razgovor najprej povabila pet kandidatov. Poleg Renate Brunskole še Romana Jakiča, Naceta Kovača, Božidarja Flajšmana in, kot se je razvedelo šele v sredo, Darjo Fišer. A nato na predstavitev pred glavnim odborom spustila samo Renato Brunskole.

Le nekdanja poslanka je torej dobila možnost, da svojo vizijo vodenja humanitarne organizacije predstavi širšemu vodstvu, in ne zgolj peterici članov kandidacijske komisije. Na pomislek, ali ne bi bilo dobro, da bi se glede na pomembnost funkcije generalnega sekretarja glavnemu odboru lahko predstavili vsi iz ožjega izbora komisije, podpredsednica Rdečega križa Irena Nečemer pravi, da je »kandidacijsko komisijo imenoval glavni odbor in ji seveda popolnoma zaupa. Komisija bi lahko predlagala, da se pred glavnim odborom predstavi več kandidatov, a se je odločila samo za eno. Če nas ne bi prepričala, bi glavni odbor lahko predlog komisije tudi zavrnil«.

To se ni zgodilo. Glavni odbor Rdečega križa je Renato Brunskole potrdil soglasno. Kot so sporočili, zato, ker je »dolgoletno uspešno in aktivno delovala v organih RKS na lokalni ravni, zaradi njenega dobrega poznavanja delovanja nevladnih organizacij in državnih organov ter zaradi izkušenj z vodenjem lokalne skupnosti«. Brunskole je bila podpredsednica območnega združenja Rdečega križa Metlika pred skoraj desetletjem, preden je leta 2006 postala županja Metlike, je povedala za Delo. Tudi kot županja naj bi pripomogla, da je območno združenje delovalo dobro.

Če bo 15. decembra dobila potrditev še s strani zbora članov Rdečega križa, bo nekdanja poslanka SD in PS štiriletni mandat generalne sekretarke začela s 16. decembrom.

Glavni odbor je zboru članov v potrditev predlagal še novo drugo pospredsednico Rdečega križa. Na tej nepoklicni funkciji bi radi videli Natašo Pirc Musar, ki jo je za podpredsednico predlagalo območno združenje RK Ljubljana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.