Privatizacija

Članek Petra Petrovčiča, objavljen v Mladini, dne 7. novembra 2014 z naslovom 8 dni/teden v razdelku »Privatizacija« vsebuje napačne informacije.

Novinar v članku navaja, da »je Helios odtlej odpustil 155 delavcev, zastavil nepremičnine in ima okrog 300 milijonov evrov dolga«. Ta zapis je z vidika časovne dimenzije nejasen, prav tako pa vsebuje napačne podatke.

1. Z vidika časovne dimenzije bralec težko razume, na kaj se nanaša beseda »odtlej«. Dejstvo je, da je družba Helios 155 sodelavcev odpustila v zaključku leta 2013, torej nekaj mesecev pred zaključkom transakcije ob prevzemu družbe Helios s strani družbe Ring International Holding.

2. Ne drži podatek, da ima družba 300 milijonov evrov dolga. Dejstva so naslednja: 102 milijona evrov so znašale finančne obveznosti družbe Helios do bank konec leta 2013. Po prevzemu so ostale skoraj enake v znesku, vendar z bistveno izboljšano ročnostjo dolga. Medtem ko je bilo konec leta 2013 63% finančnih obveznosti do bank kratkoročnih, so zdaj te skoraj v celoti dolgoročne. Neto dolg pa se je v letošnjem septembru v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta znižal za 43% oz. iz 101 mio EUR na 58 mio EUR.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.