Veljko Njegovan  |  foto: Miha Fras

14. 11. 2014  |  Mladina 46  |  Kultura  |  Dogodki

Novi upi domačega undergrounda

Klubski maraton Radia Študent je dočakal štirinajsti finale

Koala Voice, eno letošnjih največjih domačih odkritij, na odru z obvezno koalo

Koala Voice, eno letošnjih največjih domačih odkritij, na odru z obvezno koalo

Klubski maraton Radia Študent je projekt, ki že štirinajst let bdi nad vzhajajočimi domačimi glasbeniki in najbolj izstopajoče med njimi vsako leto odpelje na vsedržavno klubsko turnejo, jih s tem predstavi javnosti, njihovo muziko pa izda tudi na plošči.

Če se ozremo nazaj, lahko hitro ugotovimo, da je karavana doslej postregla z res velikim naborom domačih glasbenih talentov iz vseh koncev Slovenije. Bendom, kot so Moveknowledgement, Melodrom, Kleemar, We Can’t Sleep At Night, New Wave Syria in Trus!, je prav sodelovanje na Klubskem maratonu pomenilo odskočno desko. Zato lahko z gotovostjo zatrdimo, da Klubski maraton vsako leto odkrije enega ali dva izvajalca, ki se bosta vpisala v zgodovino slovenske popularne glasbe.

Letošnji finalni večer, s katerim se je turneja sklenila, je bil izrazito deževno obarvan, a petkov dež ni ustavil obiskovalcev osrednjega letnega underground dogodka: klub Menza pri koritu na ljubljanski Metelkovi je dobesedno pokal po šivih. Žal tega ne moremo reči za nekatere klube po manjših krajih, saj so bili nekateri nastopi slabo obiskani.

Oder je odprl 12, mladi kantavtor, ki z vokalom, kitaro in efekti ustvarja zamegljeno, atmosferično glasbo na sledi sodobnih folkovskih prijemov. 12 se je izkazal kot inovativen avtor, ki se na trenutke zna približati tudi pop formi, vendar se ta kmalu izgubi v njegovih psihedeličnih, a vseeno inovativnih minimalističnih zvočnih pokrajinah.

Dolenjski trio Hillbilly With A Chain Saw se je predstavil v precej trši maniri. Gre za zasedbo, ki gradi na stoner/metal osnovah, presežek njenega nažigaškega nastopa pa je bila zagotovo uporaba čisto prave prižgane motorne žage na odru, kar je za tovrstni žanr še kako primerno.

Povsem drugačno glasbeno poetiko so nam predstavili zasavski mladinci Koala Voice, sicer tudi letošnji zmagovalci Špil lige, ki so svojo prevladujočo indie pop usmeritev obarvali z igrivimi kitarami, neobremenjenim in iskrenim vokalom pevke Mance Trampuš ter lahkotnimi ritmi. Zagotovo sodijo med tiste, ki jih bomo imeli še kdaj priložnost slišati na slovenskih odrih in, upajmo, tudi na tujih.

Oder so nato prevzeli starih znancih metelkovskih odrov, avdio-vizualni trio Your Gay Thoughts, in klub z značilno mešanico beatov, elektronike in vizualnih efektov spremenili v izjemen ambient.

Za njimi je priložnost dobil Akami ali Novogoričan Domen Slavinič, ki je s sodelujočimi koncertnimi glasbeniki prehajal iz kontemplativnih glasbenih pokrajin na področje avantgardnega rocka, pri tem pa se je opiral na prevladujoče elektroakustične eksperimente.

Zaključek večera je bil elektronsko obarvan, za kar je poskrbel Skeletoniums svojimi produkcijsko dovršenimi zvoki ter industrijskimi in tehno ritmi.

Kako strniti vtise po vseh šestih nastopih? Spet lahko rečemo, da se je glasbena žirija Radia Študent potrudila in nam predstavila nadvse pestro paleto mladih domačih neodvisnih skupin in izvajalcev. Zato je Klubski maraton spet upravičil sloves in ugled.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.