Damjana Kolar

 |  Kultura

Na ramenih velikanov

Nina Slejko Blom: Prizori iz življenj, 2011

Nina Slejko Blom: Prizori iz življenj, 2011

V mariborskem razstavišču UGM Studio bodo danes, 13. novembra ob 19.00 odprli prvo skupno razstavo slovenske umetnice Nine Slejko Blom in švedskega umetnika Connyja Bloma, ki pri svojem delu izhajata iz igrive obremenjenosti z velikani svetovne umetnosti–ikonami klasične likovne umetnostni, glasbe, literature in filma. S svojimi posegi in interpretacijami problematizirata status, ki ga uživa izvirno delo.

S tokratno razstavo Na ramenih velikanov odpirata vprašanja, ki se nanašajo na strukturo in hierarhijo v svetu umetnosti: kaj ostane od romana George Orwella 1984, če iz njega odstraniš vse negativno? Ali so pavze v klasičnih glasbenih delih avtorizirane in kaj je z avtorstvom besedil pesmi Beatlov, če jih s pomočjo Googlovih prevajalnikov prevedemo do povsem absurdnih pomenov? Kakšen je odnos med izvirnikom in ponaredkom slik Lucia Fontane ali Roberta Rymana? Lahko doživimo enake ustvarjalne impulze kot Erik Satie, če se prehranjujemo enako kot on?

Umetnika bosta "soočila jezik, ki ga oblikujeta s skupnim bivanjem, izmenjavanjem izkušenj in razmišljanjem, razvijata in izražata pa ga skozi različne medije in teme. Skupen jima je kritičen odnos do umetniškega sveta. Tega se Nina Slejko Blom loteva v soočanju z modernistično tradicijo in monokromnim pristopom, medtem ko se Conny Blom poigrava z vrsto klasičnih konceptualnih del."

Nina Slejko Blom je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, magistrirala pa na Valand School of Fine Art v Gothenburgu na Švedskem. Conny Blom je magistriral na Valand School of Fine Art v Gothenburgu na Švedskem in dela kot zunanji sodelavec na univerzi v Lundu. Skupaj vodita razstavišče sodobne umetnosti CAC Bukovje Landskrona, kjer pripravljata pogovore o sodobni umetnosti z različnimi umetniki in kuratorji.

Razstava bo na ogled do 13. decembra.