Denis Vičič

 |  Politika

Združena levica Cerarju: "Ali boste ustavili priprave za prodajo Darsa?"

© Borut Krajnc

V državnem zboru je Cerar prvič odgovarjal na vprašanja poslancev. Luka Mesec, vodja poslanske skupine Združene levice, je premierja pozval, naj pojasni, kaj se dogaja s privatizacijo Darsa, natančneje, ali bo ustavil priprave za prodajo družbe. Vprašanje je postavil zaradi članka, ki smo ga objavili v Mladini.

Iz članka Adijo, avtoceste izhaja, da uradniki ministrstev za infrastrukturo in finance pod vodstvom uprave SDH-ja izvajajo priprave za prodajo Darsa brez soglasja državnega zbora.

»Predsednik vlade je omenjene aktivnosti upravičeval s sklepom prejšnje vlade, ki je pooblastila SOD, da preuči možnosti nadaljnjega razvoja DARS-a. Poudaril je, da v mandatu nove vlade niso potekale nobene aktivnosti glede prodaje,« so zapisali v Združeni levici (ZL) in opozorili, da se je veljavnost sklepa prejšnje vlade iztekla že konec leta 2013, o čemer je prav tako pisal Mekina.

»Zapisnik delovne skupine DARS, datiran z dne 09. 10. 2014, dokazuje, da so oktobra in novembra brez mandata potekale priprave predloga sprememb Zakona o DARS-u, ki bi »novega investitorja« oziroma prevzemnika oprostila plačevanja nadomestila za stavbno zemljišče, priprave sklepa vlade za prekvalifikacijo nekaterih necestninskih cest v cestninske (vir prihodka), spremembe cestninske politike, ki bi omogočale dvig cestnin, …« so še zapisali v ZL.

»Zato obstaja utemeljen sum, da je ta delovna skupine delovala brez pooblastila, tako da je: pripravlja ukrepe za to, da bo investicija donosna za prevzemnika in ne lastnika, državo; in konkretno posegala v nacionalne programe izgradnje avtocest in prostorske načrte, predpise o cestninjenju, ki določajo, za katere ceste se zaračunavajo cestnine in kako se določa višina cestnin, in davčne predpise, konkretno predpise o nadomestilu za stavbno zemljišče.«

»Tako zastavljena netransparentna privatizacija DARS-a nedvomno vodi v oškodovanje državnega premoženja,« poudarjajo v ZL. »Opozarjamo, da gre pri delovanju delovne skupine DARS za kršitev 2. odstavka 84. člena ZSDH-1, ki SDH-ju prepoveduje razpolaganje z naložbami, kot je DARS, brez soglasja državnega zbora. Gre tudi za kršitev 1. člena zadevnega zakona, ki SDH-ju prepoveduje vmešavanje v regulativno delovanje državnih organov. Na podlagi ugotovljenega od predsednika vlade zahtevamo takojšnjo ukinitev delovne skupine DARS in sankcioniranje odgovornih za prekoračitev pooblastil.«

Cerar je napovedal, da Darsa ne bo prodal, kar so v ZL pozdravili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.