Denis Vičič

 |  Družba

Neonacisti proti neonacistom

© YouTube

V Wunsiedel, mestece na jugovzhodu Nemčije, se vsako leto ob nemškem dnevu spomina na narodne heroje zgrne množica neonacistov. Seveda v čast Hitlerjevemu namestniku Rudolfu Hessu, ki je tam pokopan. Prebivalci so ponavadi le nemočno opazovali skrajneže, letos pa so za vsak meter, ki so ga pohodniki prehodili, namenili 10 evrov organizaciji Exit Deutschland, ki se trudi neonacizem izkoreniniti.

Neonaciste, ki so se pripeljali z avtobusi, je mesto pričakalo v zasedi. Ob trasi pohoda so postavili transparente s spodbudami pohodnikom, naj ne obupajo, naj pridejo do cilja in s tem organizaciji Exit Deutschland zagotovijo kar deset tisoč evrov. Organizacija zagotavlja varen izstop pripadnikov neonacističnih skupin iz teh skupin.

A transparenti jih niso »pozdravili« že na začetku pohoda, udeležencem je šele po nekaj sto metrih trase postalo jasno, na kakšnem shodu so.

Da s pohodom dejansko opozarjajo na to, da je neonacizem še prisoten in še vedno težava, je pohodnike najprej opozoril transparent: »Dobrodošli na pohodu proti nacistom, ki se ga udeleženci udeležujejo povsem nenamerno.«

Kmalu je sledil še eden, rožnat: »Gorje, če bi Hitler vedel!« In še eden, ki se je nanašal na idealno podobo nemških mladcev po Hitlerju: »Vitki in hitri kot hrt, čvrsti kot usnje in radodarni kot še nikoli.« (Namesto originalne » … in trdi kot jeklo Krupp.«)

Koliko denarja so že zbrali z marširanjem, so pohodnike opozarjali še etapni napisi na tleh. Ob trasi so jim pripravili še priboljške – banane, da bi le zdržali do konca, še poroča Neurope.

KvjIYl_Nlao

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.