Denis Vičič

 |  Svet

Nedolžne policistke

Indonezijski pravilnik o zdravstvenem pregledu policijskih kandidatov določa, da morajo kandidatke opraviti tudi ginekološki pregled. A namesto običajnega – za katerega bi se prav tako lahko vprašali, čemu služi – zdravniki opravijo pregled z dvema prstoma. Pogledajo, ali ima kandidatka še deviško kožico.

Izkušnja je travmatična in izjemno ponižujoča, je za Vice povedala kandidatka za policistko iz province Južni Sulawesi. »Dvajset kandidatk so najprej strpali v eno sobo, kjer smo se morale sleči. Že tam so nas pregledali, nato smo morale v paru oditi v manjšo sobo, kjer so preverili, ali smo še device. V spolovilo so nam vstavili dva prsta. Zelo je bolelo. Ena od mojih kolegic je celo izgubila zavest.«

Preverjanje devištva, ki ga opisuje kandidatka za policistko, je v Indoneziji zelo razširjena praksa. Samo letos je bilo po podatkih organizacije Human Rights Watch tako pregledanih 70.000 kandidatk.

Podrobni »medicinski« pregled tistih, ki bi radi postali policisti, je sicer predpisan predvsem kot preventiva, je za kanadsko publikacijo povedal indonezijski predstavnik: zdravniki se prepričajo, da so kandidati v dobrem zdravstvenem stanju in bodo brez tveganj opravljali fizične obremenitve; in še, da kandidati nimajo nalezljivih bolezni, ki bi jih širili med kolegi, s katerimi bodo spali v skupnih prostorih in se skupaj tudi tuširali.

Devištvo z omenjenimi razlogi za zdravniški pregled seveda nima nobene zveze. Če bi že hoteli odkriti kakšno »zdravstveno hibo«, ugotavljanje nedolžnosti za to gotovo ni pravi način. Da gre za navadno zlorabo in načrtno poniževanje žensk, še dodatno kaže tudi dejstvo, da čeprav bi dejanski zdravniški pregled razkril prenosljivo bolezen pri kandidatu ali kandidatki, njemu ali njej ne bi mogli preprečiti opravljanja poklica policista.

Sporno prakso je indonezijska vlada v preteklosti že prepovedala, a se policija tega preprosto ne drži. Na njihovem zaposlitvenem oglasu je bilo mirno zapisano, da bodo morale kandidatke opraviti test deviškosti, če bodo hotele postati del policije, še piše Vice.

»Preverjanje nedolžnosti je zato samo stvar patriarhata, nadzora nad ženskimi telesi, gibanjem žensk, njihovimi spolovili, lasmi, njihovo kožo. To je patriarhalna ideologija,« je poudaril predstavnik indonezijske izpostave Human Rights Watcha. V to ideologijo spadajo tudi nekatere omejitve, ki jih ženskam še vedno postavlja indonezijska vlada, kot je denimo ta, da gredo ženske lahko ponoči ven samo v spremstvu moža, očeta, bratov ali sinov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.