Denis Vičič

 |  Politika

Palestina bo na slovensko priznanje morala še počakati

Predlog Združene levice, naj državni zbor ne čaka na pobudo vlade in kar sam prizna Palestino kot neodvisno in samostojno državo, med poslanci odbora za zunanjo politiko ni dobil podpore. Državni zbor tako še nekaj časa o tem ne bo odločal. Ne moremo pa govoriti o popolnem porazu predlagateljev – člani odbora so vlado pozvali, naj pripravi sklep o priznanju Palestine, ki ga bodo nato podprli.

Neaktivnosti slovenske politike pri reševanju spora med Palestino in Izraelom, ki omejuje življenje Palestincev na območju Gaze in na palestinskem ozemlju nezakonito gradi judovske naselbine ter se tako širi, je konec. Čeprav neuspešna, je pobuda Združene levice, naj državni zbor mimo vlade prizna Palestino, povzročila, da se bo priznanje palestinske državnosti morda res zgodilo.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, razočaran, ker je hotel državni zbor kar zaobiti vlado, je predlagal, naj državni zbor Palestince podpre šele, ko bo to predlagala vlada. Poslanci SMC so predlogu Erjavca sledili in v sprejem predlagali alternativni sklep odbora za zunanjo, po katerem bo priznanje Palestine potekalo tako, kot priznanja državnosti potekajo ponavadi – na predlog vlade.

Kdaj to bo, še ni znano: »Treba je preučiti številne vidike, tudi glede naše vloge v Evropski uniji, kjer želijo, da proces priznanja ne bi potekal anarhično,« je dejal Erjavec. »Cilj ni le priznanje Palestine, ampak dolgoročna rešitev bližnjevzhodnega konflikta.«

Vlada naj bi bila sicer priznanju Palestine naklonjena, poroča STA. Prav tako predsednik Borut Pahor. Palestinski državnosti nasprotujejo v SDS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.