Damjana Kolar

 |  Kultura

Angažirani festival slovenskih in avstrijskih umetnikov

Deep Dish

Deep Dish

Festival at.Šiška!, avstrijsko-slovenski fokus sodobnih scenskih umetnosti, bo ljubljanski publiki med 4. in 8. decembrom predstavil slovenske in avstrijske umetnike s predstavami, predavanji, pogovori, z delavnicami in druženji.Ta angažirani festival je nastal na pobudo Tanzquartier Wien iz Dunaja, Kina Šiška in INTPA-International Net for Dance and Performance Austria, ki podpira gostovanja avstrijskih umetnikov po svetu.

Festival bodo odprli danes, 4. decembra ob 20.00 s predavanjem/performansom "The Ethics of Art-Ways of Seeing," svetovno priznanega plesnega dramaturga Guya Coolsa, ki bo s slovensko koreografinjo Malo Kline vodil tudi tridnevno delavnico. Med slovensko koreografinjo Malo Kline in na Dunaju živečim belgijskim plesnim dramaturgom Guyjem Coolsom je v zadnjih letih nenehno potekal dialog in izmenjava glede njunih umetniških praks –njenega projekta Dreamwork in njegovega Rewriting Distance. V svojem delu si delita osnovna zanimanja za resoniranje mitov in podob znotraj telesa. Raziskujeta namreč, kako z osredotočanjem na način sprejemanja ter na urjenje ali spreminjanje lastnega zaznavanja spreminjamo ustvarjalni rezultat in kako je aktivna prisotnost ključna za vsakršno uprizoritveno prakso.

Naslednji dan 5. decembra se obeta premiera plesne predstave "I Fear Slovenia" Leje Jurišič in Petre Veber, ki se po odmevni uprizoritvi predstave Balet upora (2012) okrepljeni z glasbo Draga Ivanuše vračata na veliki oder Kina Šiška. Po premieri bo sledila zabava in ples v okviru projektu "Dance Karaoke" avstrijskega koreografa Willija Dornerja. V soboto 6. decembra bo sledila plesna predstava "WAR" Amande Piña and Daniela Zimmermanna (Nadaproductions), ki je oster komentar na aktualno politične dogodke, izražen skozi tradicionalne polinezijske plese, ki so bili obnovljeni na Velikonočnih otokih med 1980 in 1990, med drugim Hoko, slavni bojni ples Rapa Nui.

Festival se bo zaključil 8. decembra s projekcijo multimedijske plesne predstave "Deep Dish" Chrisa Haringa in Liquid Loft. Po besedah avtorja je "Deep Dish večerja, ki se sprevrže v pustolovsko vožnjo skozi dimenzije mikro ter makro kozmosa in skozi vzporedne svetove organskih objektov. Plesna predstava kot filmska produkcija, ki nastaja pred našimi očmi, vzbuja metafore baročnih vrtov, zemeljske užitke in neizbežen propad. Hrepenenje in radovednost praznujeta svojo lastno minljivost."