Damjana Kolar

 |  Kultura

Večer dveh zasedb

V Klubu Cankarjevega doma bo danes, 9. decembra ob 20.00 v okviru cikla Cankarjevi torki koncert dveh zasedb. V prvem delu bo nastopila nemška pesnica in pevka Andrea Schröder s skupino, v drugem delu pa francoska zasedba Limousine, predstavnica novega vala francoskega jazza, ki se ne obremenjuje z glasbenimi žanri.

Andrea Schröder je izjemno nadarjena nemška pesnica in pevka z izrazitim glasom in slogom nekje med Marlene Dietrich in Nico. Je pesnica z izrazitim glasom, prav tako omamnim kot so njena ganljiva in melanholična besedila. V primerjavi s kritiško hvaljenim prvencem Blackbird (Glitterhouse Records), je drugi album Where the Wild Oceans End, ki ga je produciral Chris Eckman velik korak naprej. Andrea Schroeder in njena zasedba, ki vključuje danskega kitarista in kantavtorja Jesperja Lehmkuhla (Farmen), sta od prvega albuma leta 2012 dosegli neverjeten napredek. Andreina glasbena vizija, ki se osredotoča na pevkin zapeljiv vendar temačen in preteč vokal ter značilne melanholične pripovedi, se še vedno uresničuje. "Zdi se, kot bi bil album Where the Wild Oceans End ena sama, neprekinjena skladba: pušča sledi, navdihuje dušo in kar najgloblje zadovolji."

Zasedba Limousine, ki jo sestavljajo Laurent Bardainne (saksofon, klaviature), David Aknin (bobni), Maxime Delpierre (el. kitara) in Frédéric Soulard (klaviature), ponuja avtorsko zmes instrumentalnega popa in jazza. Kontemplativna in čutna glasba se skladno preliva v samosvoji časovni razsežnosti in pripovedovanju tišine. Zaradi nadčasovne odrske resničnosti je štiri fascinantne in hipnotične glasbenike spletna revija CrissCross razglasila za francoske umetnike z najboljšo pričesko: "Limousine so kralji valovitih las in nič manj kot princi zvočnih valov."

Prvi album, ki je leta 2005 pri založbi Chief Inspector izšel brez naslova, je bil izraz njihove ljubezni do filmske glasbe avtorjev, kot so Angelo Badalamenti, Neil Young in Ry Cooder. Album II, posnet v studiih Pigalle, še nadgrajuje zgodbo Limousine, ki govori o svojstvenem pogledu na jazz in aktivizmu francoske neodvisne scene ter razkriva raznolike vplive, kot sta Brian Eno in Air. Njihovo glasbeno potovanje po Tajskem je pustilo globok pečat na zadnjem albumu Siam Roads in rodila se je svojevrstna glasba različnih odtenkov, ki omamlja z ustvarjanim ozračjem.