Damjana Kolar

 |  Kultura

Fantomska identiteta

V Prešernovem gledališču Kranj bodo danes, 13. decembra ob 19.30 premierno uprizorili dramo George Kaplan, sodobnega francoskega avtorja Frédérica Sonntaga v prevodu Suzane Koncut, ki nas sooča s pastmi politične manipulacije državnih organov, aktivizmom in problemi sodobnega sveta. Družbeno angažirano predstavo je režiral Jaka Andrej Vojevec.

Gre za igro v treh delih s številnimi pripovednimi linijami, ki neposredno korespondira z razmerami v današnji družbi, in za zanimivo strukturirano zgodbo, v kateri v različnih situacijah oziroma časovnih obdobjih sledimo skupini, ki se je poimenovala po fantomskem liku iz Hitchcockovega filma Sever-severozahod Georgeu Kaplanu, okoli katerega se gradi celotna igra oziroma Sonntagovo videnje univerzalnega kaosa.

Besedilo nenehno zastavlja vprašanja, vendar ne ponuja dokončnih odgovorov: kdo je ilegalna skupina petih ljudi, ki si želijo družbenih sprememb, zakaj so si izbrali ime George Kaplan, kaj je njihov namen, kam jih njihov aktivizem privede, kdo stoji za njihovimi dejanji in kdo jih nadzoruje ter za koga pravzaprav delajo… Besedilo odpira vrsto vprašanj tako s stališča družbe kot državnih mehanizmov nadzora in seveda v zvezi z gledališko formo ter načinom gledališke uprizoritve.

"George Kaplan je operacija. George Kaplan je antifikcija. George Kaplan je potegavščina. George Kaplan je mit. George Kaplan je orožje. George Kaplan je tekst, ki govori o prezapleteni strukturi (hiper)realnosti, v kateri živimo, o svetu, v katerem nič več ni absolutno, temveč je vse podvrženo interpretaciji, relativizaciji in predvsem manipulaciji različnih centrov moči. Skratka, George Kaplan je vse in nič, je vsakdo in nihče, predvsem pa si George Kaplan tudi ti," je zapisal režiser Jaka Andrej Vojevec.

V predstavi nastopajo Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Peter Musevski, Miha Rodman in Darja Reichman. Dramaturgija: Simona Hamer, scenografija: Petra Veber, kostumografija: Mateja Benedetti, video: Blaž Završnik, lektorica: Maja Cerar