TK, STA

, 07:39  |  Družba

1,4 milijona evrov za prispevke duhovnikov

Država je letos za plačilo socialnih prispevkov duhovnikom verskih skupnosti namenila nekaj več kot 1,4 milijona evrov. Od omenjenega zneska je največ denarja prejela Katoliška cerkev, in sicer 1,34 milijona evrov.

Od preostalega zneska je Islamska skupnost je prejela 22.667 evrov, Evangeličanska cerkev 21.048, Srbska pravoslavna cerkev 16.331, Evangeljska binkoštna cerkev 8743, Krščanska adventistična cerkev 4239, Slovenska muslimanska skupnost pa 1619 evrov.

To so tudi vsa sredstva, ki jih država nameni verskim skupnostim za financiranje njihove verskih dejavnosti. Druga sredstva lahko verske skupnosti dobijo preko javnih razpisov, na katerih pa morajo kandidirati enako kot vsi ostali. Osnova za državno financiranje prispevkov duhovnikom verskih skupnosti predstavlja zakon o verski svobodi, ki je ob sprejetju leta 2007 določal, da država duhovnikom krije prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje od osnove, ki je določena najmanj v višini 60 odstotkov povprečne mesečne plače. Maja 2012 sprejeti zakon za uravnoteženje javnih financ je omenjeni odstotek znižal na 48.

Verske skupnosti lahko sredstva pridobijo tudi za financiranje svojih zasebnih šol, če te izpolnjujejo predpisana merila in izvajajo javni šolski program. Za zdaj ima zasebne šole, ki izvajajo javni program, le Katoliška cerkev, in sicer sedem od 17 zasebnih šol, kolikor jih imamo v Sloveniji. Od 13,7 milijona evrov, kolikor jih je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport letos namenilo za vse zasebne šole, so katoliške zasebne šole letos prejele 9,3 milijona evrov.

Poleg tega imajo verske skupnosti možnost pridobitve sredstev za sakralne objektov, ki so kulturni spomenik, in sicer preko razpisov ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnove kulturne dediščine, preko katerih so verske skupnosti letos dobile 387.115 evrov. V Sloveniji je sicer za kulturni spomenik razglašenih okoli 60 odstotkov ali okoli 1450 cerkva.

Verske skupnosti sicer plačujejo davke, med drugim morajo plačati nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (razen za objekte, ki jim služijo za versko dejavnost) in pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest. Davek plačajo tudi, če izvajajo dobičkonosno dejavnost. Podjetja, ki jih ustanovi verska skupnost, so davčno izenačena z ostalimi podjetji. O tem, kakšne davke plačujejo verske skupnosti, smo sicer že pisali v Mladini. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.