Damjana Kolar

 |  Kultura

Kruta igra o neizprosnem svetu nepremičninskih agencij

© Nejc Saje

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo 16. in 17. novembra ob 20.00 premierno uprizorili dramo Davida Mameta Glengarry Glen Ross v prevodu Zdravka Duše in režiji Vita Tauferja. Po besedah dramaturga Tomaža Toporišiča "to nenavadno, kruto, a hkrati nadvse zabavno igro o neizprosnem svetu nepremičninskih agencij, odlikujejo natančni, ostri, včasih vulgarni dialogi, polni nenadnih in nepredvidenih preobratov, ki gledalca iz sveta realizma povlečejo v čisto mametovsko poezijo jezika."

David Mamet je dramo napisal na podlagi izkušenj, ki jih je pridobil leta 1969, ko je delal v nepremičninski agenciji. V igri so liki zaprti v kletki ameriškega kapitalizma 80. let prejšnjega stoletja, v kateri nenadni sprožilec neposredno realnost še bolj radikalizira. Uprava podjetja namreč razglasi mesečno tekmovanje za najboljšega prodajalca, ki bo za nagrado dobil kadilak, najslabša dva pa bosta odpuščena.

"Glengarry Glen Ross ni samo napeta zgodba o nepremičninskih agentih, ki jih neizprosen boj za posel vodi v rivalstvo ter jih peha na mejo kriminala in čez, ampak tudi pretresljiva, cinična, na trenutke absurdno smešna drama o svetu, v katerem je vrednost človeka zreducirana zgolj na vrednost njegovega uspeha v poslu. Režiser Vito Taufer bo v črni komediji skupaj z igralci in drugimi ustvarjalci prikazal še kako aktualne politične in psihopatološke mehanizme v današnjem (neo)liberalnem svetu, tudi v Sloveniji."

Esejist, dramatik, scenarist in filmski režiser David Mamet je eden najboljših sodobnih ameriških avtorjev, znan po številnih odličnih dramskih delih, kot so Oleanna, Ameriški bizon, Seksualna perverzija v Chicagu. Glengarry Glen Ross iz leta 1983 je njegova najpomembnejša drama, za katero je prejel Pulitzerjevo nagrado, nagrado Laurencea Olivierja za najboljšo novo dramo in nagrado newyorških dramskih kritikov, nominiran pa je bil tudi za nagrado tony. Leta 1992 je besedilo predelal v scenarij za izjemno odmeven film, ki ga je režiral James Foley, v njem pa sta med drugim zaigrala tudi Al Pacino, Kevin Spacey, Jack Lemon.

V predstavi bodo nastopili: Dario Varga, Matej Recer, Matija Vastl, Željko Hrs, Stane Tomazin, Blaž Šef, Uroš Maček in Marko Mlačnik, za dramaturgijo je poskrbel Tomaž Toporišič, za scenografijo Matej Stupica, za kostumografijo Barbara Stupica, za glasbo Aleksander Pešut-Schatzi.