Denis Vičič

 |  Družba

Nov pogled na otroške klasike

© Profimedia/Arhiv Mladine

Pokojna ruskoameriška piska in psevdofilozofinja Ayn Rand ima v ZDA mnogo privržencev. Njeno knjigo Atlas Shrugged, ki so jo mnogi razglasili za hvalnico pohlepu, drugi prebirajo kot učbenik, kako postati oz. biti srečen in uspešen. Bistvo njene »filozofije« je individualistično zasledovanje sreče ne glede na posledice za druge. Rand zavrača vsakršno omejevanje posameznikov s strani države. Pri The New Yorkerju so nekaj najbolj znanih otroških filmov odločili oceniti skozi njene oči.

»Sporočilo romana Atlas Shrugged, sicer orjaškega bestselerja, je bilo jasno: prvič, kapitalistični mogotci so božanska bitja, heroični Atlasi, ki nosijo »breme sveta na svojih ramenih«, drugič, če bi izginil kapitalizem, bi to pomenilo konec sveta, zgodovine in človeštva, tretjič, kapitalizem lahko živi brez države (država – solidarnost, socialni programi, davki, reguliranje trga, sindikati, kolektivna lastnina, redistribucija družbenega bogastva – je le motnja), četrtič, ta, ki pričakuje pomoč države (ali pa drugega človeka), je kanibal, parazit in lenuh (v imenu morale je treba zavreči vse socialne programe), petič, družba ne obstaja, obstajajo le posamezniki, ki mislijo izključno nase (pohlep in sebičnost sta dobra in moralna, revni so sami krivi, da so revni), in šestič, trg lahko deluje le, če lahko človek svobodno uveljavlja svoj interes, ali bolje rečeno, svoj samointeres,« je zapisal Marcel Štefančič, jr.

Čeprav se je z izbruhom finančne in gospodarske krize izkazalo, da je prav samointeres elit tisti, ki jo je povzročil, je pisanje Ayn Rand po izbruhu krize znova postalo izjemno brano. Angleški filmar Adam Curtis je v dokumentarnem filmu All watched over by machines of loving grace prikazal nekatere najuspešnejše podjetnike iz Silicejeve doline, ki po pisateljici poimenujejo svoje otroke.In kaj bi vplivna pisateljica, če bi bila še živa, rekla o filmih, ki jih gledajo njeni soimenjaki in otroci, ki imajo svoja imena sestavljena iz črk A Y N R A N D?

Animiranemu filmu Bambi bi Ayn Rand po predstavah novinarke Mallory Ortberg dala štiri zvezdice od petih, saj »so največji in najmočnejši najbolj primerni za vladanje. Tako je že od vedno«.

Prav tako bi Rand v ogled priporočila Malo morsko deklico. »Mlado dekle doseže vse svoje cilje. Najde objekt vrednosti – v tem primeru čednega moškega – in žrtvuje, kolikor se ji zdi nujno (ocean, glas, itd. ), da bi ga le ujela. Štiri zvezdice«

Kaj pa drugi otroški klasiki?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.