Damjana Kolar

 |  Kultura

20. letnica Gledališča Muzeum

V Galeriji Jakopič bo od 8. januarja do 8. februarja na ogled pregledna razstava ob 20. letnici delovanja Gledališča Muzeum z naslovom Gubanje časa, ki zajema raz-stavljanje gledališkega arhiva v galerijsko sceno-grafijo. Razstavo je pripravila kuratorica Barbara Novakovič Kolenc.

Gledališče Muzeum je bilo zasnovano leta 1994 in sicer z namenom raziskave petih posameznih področij umetnosti in razmerij med njimi: likovna umetnost, arhitektura (prostor-čas), dramatika (zgodovina), glasba (zvok), gib (gesta). V dvajsetletnem se je zvrstilo 44 projektov, katerih strukture preizprašujejo povezave ter meje med posameznimi področji umetnosti in humanistike. Muzeum, zavod za umetniško produkcijo posredovanje in založništvo, je spodbujal prve avtorske raziskovalne projekte, ki so vstopili v gledališče s področja arhitekture, likovne umetnosti, plesa, gledališke in likovne teorije, in od leta 2000 sodeloval kot partner v številnih mednarodnih projektih, od leta 2004 tudi v treh evropskih projektih. 

Razstava Gubanje časa predstavlja obsežen arhiv dokumentov in referenc kot enciklopedično zbirko avtorskega gledališča, ki v galerijskem prostoru vzpostavlja novo časovnost. Muzejske objekte je zamenjala mreža vizualnih, tekstovnih, svetlobnih in zvočnih informacij, ki generirajo nove prostore abstrakcije med likovno in gledališko figuro. Mikro – makro, kadriranje – montaža, potovanje – flaneur – kartografija, migracije simbolov – ikonografija – aberacije ... Gube tkanine, papirja in časa ustvarjajo nove prostore abstrakcije med likovno in gledališko figuro.

Po besedah Jane Pavlič "se na ogled po-stavljeni, raz-stavljeni in pred-stavljeni čas Muzeuma nahaja v prostoru muzeja/galerije kot memorabilia in v nekem smislu tudi kot mirabilia, da bi prebudil spomin in vzbudil čudenje. Je kot deleuzovska guba, ki se zgladi, ovija in razvija kot papir v prevojih in pregibih origamija. Plisira se kot tkanina, ki oblači materijo, snovno telo, da bi ugledali "gubo stvari skozi prah, ki ga dvignejo...."

Ob zaključku razstave bodo 8. februarja ponovno uprizorili tretji del avtorske trilogije Source Image: Gledališče pisem iz avtorske trilogije Barbare Novakovič Kolenc, uprizorjene po dramskem besedilu Za rep ujeta želja Pabla Picassa.