Denis Vičič

 |  Politika

Socialni demokrati z vsemi topovi nad Združeno levico

Dejan Židan bo po kongresu socialnih demokratov nadaljeval s predsedovanjem, ki ga je bil do kongresa prevzel po tem, ko je Igor Lukšič zaradi slabega rezultata SD na evropskih volitvah odstopil s položaja predsednika stranke. V SD pa se niso poenotili samo v podpori edinemu kandidatu za predsednika stranke. Vidni člani so se pred kongresom usklajeno besedno znesli nad Združeno levico, ki da je zgolj stranka »naključnih pouličnjakov, ki so slučajno prileteli v parlament«. S tem so posredno diskreditirali volivce ZL in tudi protestniško gibanje, iz katerega je stranka izšla.

Kot poroča STA, je eno ključnih vprašanj, izpostavljeno na kongresu SD, kako se boriti proti »levemu populizmu«, kot so nekateri najvidnejši člani stranke označili prizadevanja Združene levice, da se privatizacija ustavi in se izboljša upravljanje podjetij.

Besedna zveza »levi populizem« se na kongresu ni pojavila prvič.

Še preden je vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec napovedal posvetovalni referendum, če koalicija SMC-SD-DeSUS ne bo prisluhnila javnosti, ki opozarja, da bi bila prodaja Telekoma Slovenije kot podjetja, ki je dobičkonosno in napaja državno blagajno, napaka in podprl proteste, ki bi jih lahko organizirala skupina Državljani proti razprodaji, skupina, ki je na podlagi peticije ekonomista Jožeta Mencingerja v Cankarjevem domu že izvedla javno tribuno proti razprodaji-kar-tako, je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han o borbi proti privatizaciji dejal: »Proti levemu populizmu se je težko boriti ... Vse to je lepo slišati, to bi tudi radi živeli, ampak živimo v nekem realnem svetu. Mogoče bomo lahko nekatere stvari, o katerih oni razmišljajo, naredili po tretji svetovni vojni, zaenkrat to, kar oni delajo, enostavno ne gre.«

»Realni svet« so sicer že dan pred izjavami poslanca Hana predstavili govorci na javni tribuni: problem ni državno lastništvo, temveč slabo upravljanje; privatizacija ni nujna, saj Slovenije to ne bi odrešilo gromozanskega dolga; zaveze, da bomo nekatera podjetja prodali, so bile politične in ne pravne, zato ne more biti pravnih posledic, kot so odškodninske tožbe, če bi prišlo do spremembe političnega stališča o privatizaciji; in še bi lahko naštevali argumente, ki so za vodjo poslanske skupine SD zgolj populizem stranke, ki zagovarja stališča, jasno izražena na protivladnih protestih leta 2012/2013.

Han je šel na kongresu še dlje: »SD je edina resna leva stranka v Sloveniji,« je namignil, da v ZL niso resni. »Nikoli nismo gradili na sanjah, poslanska skupina nikoli ni bila in ne bo odmev praznega upanja.« Ponovno je povsem zanemaril utemeljene argumente – in ne »sanje« ali »prazna upanja« – govorcev na javni tribuni v Cankarjevem domu. Pozabil tudi, da je politika umetnost mogočega.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je sredinsko, nevtralno držo SD upravičila z izjavo, da »so vrednote socialne demokracije odgovor med potjo neoliberalizma in levega populizma«.

Izjava o »naključnih pouličnjakih« pa pripada Igorju Lukšiču. »Tisti, ki znamo uvesti kakovostno življenje za vse ljudi, smo Socialni demokrati, ne pa neki naključni pouličnjaki, ki so slučajno prileteli v parlament,« je dejal po poročanju STA.

 Iz Združene levice se na izjave najvidnejših politikov stranke SD (zaenkrat) ne bodo odzvali.

O »naključnem« uspehu Združene levice na volitvah smo v Mladini sicer že pisali. »Ne pozabite, da so bili (pred volitvami, op. a.) Socialni demokrati v vladi – in da so s svojo dvoličnostjo in nenačelnostjo vendarle preveč očitno pretiravali. Ko so bili v opoziciji (SDS pa na oblasti), so rjoveli, da je prodaja državnega premoženja zločin proti človeštvu in konec sveta, toda ko so prišli v vlado Alenke Bratušek, so prodajo državnega premoženja povsem mirno blagoslovili. Kot da ni nič. Včeraj so trdili eno, danes so počeli nekaj čisto drugega. Ko so od besed prešli k dejanjem, so razočarali, ali bolje rečeno – ko so od besed prešli k dejanjem, so pokazali svoj pravi obraz. In ko so ljudje zagledali njihov predvolilni slogan »Dejanja«, so se tega njihovega novega prehoda k dejanjem upravičeno ustrašili. »Dejanja« so volivce pognala v beg – tako kot jih v beg pognalo Jankovićevo »Pošteno«. … Uspeh Združene levice dokazuje, da so neoliberalizem spregledale tudi mlade generacije,« je po volitvah zapisal Marcel Štefančič, jr.

Jure Trampuš pa: »Vzporedne volitve so pokazale, da Združeno levico v relativnem pogledu podpirajo predvsem mladi in izobraženi volivci.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.