Damjana Kolar

 |  Kultura

Razmislek o dajanju življenja, ljubezni in delu

© Jaša

V Stari mestni elektrarni bo danes, 12. januarja ob 20.00 premiera predstave Made With Love (Delo iz ljubezni), avtorice in koreografinje Teje Reba, pri kateri jo tako kot v prejšnjih delih "zanimajo razmerja med fizičnimi, čustvenimi in političnimi dejanji; ta se vedno gibljejo na mejah–med estetiko in ideologijo, med referencami (ponavljanje) in možnostmi novega (razlika), med sublimnim in objektnim, med spolom in spolnostjo, med vsakdanjostjo in umetnostjo, med pogumom in ranljivostjo."

Pri novi predstavi Made With Love (Delo iz ljubezni), ki je nastala v produkciji zavoda Maska, "avtorica izhaja iz osebne izkušnje skorajšnje smrti pri porodu, samega porodnega dela kot ekstremnega psihofizičnega stanja in nenadne smrti mame. Te izkušnje uokvirja razmislek o dajanju življenja, o ljubezni in o delu (tako vidnem kot nevidnem), ki so jedro (pro)kreativnih procesov." Tokratno predstavo zaznamuje sodelovanje z vizualnima umetnikoma Meto Grgurevič in Jašo ter glasbenikom Eduardom Raonom.

Teme, povezane z materinstvom, starševstvom, delitvijo vlog, neplačanim skrbstvenim delom ter novimi oblikami družin, ki jih načenja predstava, bodo širše osvetlili v pogovorih po predstavah. V prvem pogovoru, ki bo potekal po prvi ponovitvi predstave 13. januarja, se bodo z Majdo Hrženjak in Renato Šribar pogovarjali o samoumevnosti neplačanega skrbstvenega dela in o odnosu do ženskega telesa. Pogovor bo vodila dramaturginja predstave Suzana Koncut.

Teja Reba (1978) je koreografinja, performerka in plesalka. Študirala je umetnostno zgodovino in scenske umetnosti na Universite de la Sorbonne v Parizu, na študijski izmenjavi je bila na Odissi Dance Academy v Indiji in na Manseikan Dojo na Japonskem. Od leta 2006 živi v Ljubljani, kjer sodeluje kot plesalka in performerka pri projektih Janeza Janše (Fake it!, Spomenik G2), Sebastijana Horvata, Milana Tomasika, Yasmine Hugonnet, Gorana Bogdanovskega. Od leta 2007 razvija avtorska dela s koreografinjo Lejo Jurišić (Med nama/2009, Zofa/2011, Druga svoboda/2013), s katero sta prejeli nagrado Ksenije Hribar 2013 za perspektivni koreografinji. Od leta 2010 tesno sodeluje z Loupom Abramovicijem, s katerim je soavtorica performansa 650 izkušenj (zgodovine telesa, ki še ni bilo oropano/2011, M.1.2./2012, O-jej/2012). Od leta 2013 je predsednica Društva za sodobni ples Slovenije.