Damjana Kolar

 |  Kultura

Dvojna premiera novih albumov

© Janez Pelko

V Klubu Cankarjevega doma se danes ob 20.00 v okviru Cankarjevih torkov obeta večer dveh domačih zasedb. V prvem delu bo nastopil kantavtorski dvojec Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, ki bo premierno predstavil nov album Hope's Beautiful Daughters, v drugem delu pa bo nastopila zasedba Lolita, tokrat kot sekstet z novo ploščo Uantauantauantanara.

Dve leti po izidu prvega albuma Selivke, po mnenju številnih kritikov in poznavalcev enega najboljših v slovenski kantavtorski krajini, je dvojec Katarina Juvančič & Dejan Lapanja izdal novo ploščo Hope's Beautiful Daughters (Stray Cat Tunes, 2014), na katerem sodeluje kar 17  umetnikov iz Slovenije in Škotske. Tokrat jo bo premierno predstavil s skupino, ki jo sestavljajo: Matija Krečič (violina), Klemen Krajc (kontrabas) in Gašper Peršl (bobni). "Zamisel o projektu se je Katarini porodila po gostovanju na edinburškem festivalu Tradfest, s katerim je želela obeležiti svoje 15-letno prijateljevanje s škotskimi glasbeniki in pripovedovalci. Album se tematsko naslanja na zgodbe o ženskah iz zgodovine, mitologije, folklore in družbene realnosti, ki se vrtijo na osi upanje–jeza–pogum."

Lolita, ena izmed najstarejših delujočih skupin v Sloveniji, je nastala leta 1987 kot trio. V sedanji zasedbi ostajata Primož Simončič in Iztok Vidmar, pridružili pa so se jima še: Uroš Srpčič (bobni, tolkala), Neža Trobec (glas), Lado Jakša (klaviature, saksofoni, klarinet), Matjaž Sekne (violina). Izdala je številne albume, doživela uspeh v gledališču s predstavo Medved in kot ena redkih slovenskih skupin nastopila tako na Drugi godbi kot na Jazz festivalu Ljubljana. "Novi zvok skupine sloni na razširjeni inštrumentaciji z vokalom v središču. Glasbeno se občasno umakne iz svobodnjaškega jazza v bolj strukturiran, skoraj pop zvok, še vedno pa je opaziti tudi rockovsko zvočnost." Trinajsti album Uantauantauantanara, ki je izšel pri Založbi RŠ, še vedno najbolje popiše stara skovanka, ki jih opredeljuje kot "HiEnergy Turbo Porno Minimal SugarFree Pop Funky Overdrive Ethno Broootaal HardGroovie NuJazz Band."