Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival za mapiranje literarnih praks v razvoju

Tibor Hrs Pandur

Tibor Hrs Pandur
© STA

Od 15. do 19. januarja bo v Cankarjevem domu potekal prvi literarni festival Literodrom, katerega fokus bo na Zahodnem Balkanu, območju razdrobljenih in premalo povezanih literarnih scen z dolgo skupno kulturno in politično tradicijo, s precej različnimi strukturami in podobnimi izzivi. Mladi avtorji, uredniki, založniki in kritiki zahodnega Balkana bodo predstavili in soočili svoje dosedanje delo in načrte.

Programski vodji in avtorja koncepta festivala Uroš Prah in Tibor Hrs Pandur pravita "da bo festival, podobno kot že uveljavljeni sorodni festivali, poudaril mlade avtorje in njihova dela, razlikoval pa se bo po tem, da bo literaturo predstavil kot mrežo raznovrstnih dejavnikov."

Festival sloni na temeljni predpostavki, da je pojem literature treba misliti celovito–če že ne kot sistem, pa vsaj kot decentralno mrežo raznovrstnih dejavnikov: tako literarne umetnosti in njene recepcije kot materialnih, vrednostnih in ideoloških pogojev njenega nastanka in distribucije. Ta, pogosto zamolčana plat literarne produkcije bo na Literodromu postavljena v ospredje, ob bok bolj "eminentnim" temam literarnega življenja.

Enajst gostov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne Gore, BIH in s Kosova bo na petdnevnem festivalu osvetlilo vse vidike literarne produkcije v obliki skupnih branj in debat, poskrbljeno pa bo tudi za glasbo. Cilj bo prepoznati, "kaj se piše, kaj se bere in kakšni so izzivi, s katerimi se vrhunska mlada literatura sooča v založništvu, pri pridobivanju in ohranjevanju bralstva, trženju in prestopanju nacionalnih okvirjev." V okviru festivala bodo predstavili tudi novo večjezično izdajo revije Idiot Balkan 2, ki je uradna publikacija Literodroma. Festival se bo zaključil v Menzi pri koritu, kjer bo KUD Kentaver z Literodromom priredil posebne Mlade rime, kjer se bodo gostje festivala potopili med mladorimaško občinstvo in nastopajoče. Večer se bo prelil v zaključno slavje ob glasbi Enoka in Shekuze ter odprtim mikrofonom za celonočne literarne intervencije.