Damjana Kolar

 |  Kultura

Popotovanje po Normandiji

Eugène Boudin

Eugène Boudin

V Narodni galeriji je do 5. aprila na ogled razstava Slikati v Normandiji. Ob izvirih impresionizma, na kateri je predstavljenih 72 umetnin francoskih slikarjev, ki so ustvarjali med letoma 1850 in 1920. Med njimi dela Gustava Courbeta, Pierra Bonnarda, J. B. Camilla Corota, Clauda Moneta in drugih. Z razstavo v Narodni galeriji nadaljujejo predstavitve umetnosti poznega 19. in začetka 20. stoletja.

Predstavljen je izbor slik iz zbirke, ki jo je leta 1992 vzpostavil Pokrajinski svet Spodnje Normandije (Conseil Régional de Basse-Normandie) ter vsebuje okoli sto dvajset slikarskih del, nastalih med letoma 1750 in 1950. Naslovili so jo Slikati v Normandiji (Peindre en Normandie), saj je vsaka slika v zbirki povezana s to deželo, bodisi kot odsev epizode iz življenja kakega slikarja, bodisi kot upodobljeni motiv ali še kako drugače. Razstava je dopolnjena z deli slovenskega slikarja Jurija Šubica, ki je ravno v Normandiji ustvaril svojo najbolj znano sliko Pred lovom. Razstava je razdeljena na pet sklopov.

Prvi sklop je Kmetija Saint-Siméon, ki je v 19. stoletju postala priljubljeno shajališče literatov, glasbenikov in slikarjev. Obdana z jablanami je na pobočju ponujala raznovrstne motive slikarjem. Kmetija je odigrala osrednjo vlogo v okolju, v katerem so bili stalni prebivalci ali obiskovalci povezani z veličastno naravo–čeprav je pogosto pokazala tudi svoj viharni, žalostni ali celo surovi obraz –, je zanje pomenila prostor za trdo delo ali pa za uživanje v brezdelju. Drugi sklop Delovno življenje in počitnice ob morju prikazuje številne kraje ob normandijski obali, od Honfleurja do Langruna, ki so izoblikovali slog slikarjev, kakor so na primer Gustave Courbet, Eugène Boudin, Johan Barthold Jongkind in Claude Monet, umetnikov, ki so večinoma postali simbol impresionizma.

Tretji sklop Normandijsko podeželje prikazuje dela slikarjev kot so Eugène Isabey, Paul Huet, Karl Daubigny in Camille Corot, ki so v svojem samotarskem, kontemplativnem delu znali ujeti poezijo naravnega okolja te pokrajine. Četrti sklop Ob reki Seni prikazuje podobo Sene, ki se v teku skozi Normandijo močno spremeni: od mirne vode, vdano ujete med bregove, do neukrotljive sile v bližini morja. Raznolikost pokrajine ob reki je slikarjem ponujala številne motive, tako neokrnjeno, divjo naravo kakor razvaline in spomenike, stare opatije, mostove, pristanišča.

Peti sklop Normandija v zbirkah Narodne galerije se posveča predvsem Juriju Šubicu, ki je med desetletnim bivanjem v Parizu leta 1882 na povabilo slikarskega prijatelja Gabriela Desrivièresa preživel pet jesenskih tednov v Normandiji, da bi pripravil sliko, ki bi jo razstavil na letni slikarski razstavi v Salonu. Poleg slike Pred lovom I, ki jo je naslednjega leta Salonova komisija sprejela na razstavo in je zdaj v stalni zbirki Narodne galerije, je za zasebnega naročnika naslikal skoraj identični, a zrcalno obrnjeni motiv; to umetnino danes hranijo v Niortu v Franciji. Iz Normandije je še več oljnih skic z različnimi motivi–od interierov do krajinskih izrezov, med katere sodijo tudi značilni sadovnjaki.